Lätyt

Ensimmäinen hankkimani keittokirja oli nimeltään Väiski ja lapset keittiössä. Väiski oli se tuttu K-kaupan Väiski. En tiedä, keitä ne lapset olivat. Itse olin siihen aikaan jo aikuinen. Tai ainakin täysi-ikäinen. 


Vihkosessa oli yksinkertaisia ja lapsille maistuvien ruokien ja herkkujen ohjeita. Mutta ilmeisesti ideana oli, että ruuanlaittoa katsoisi päälle joku aikuinen, sillä vihkosessa ei ollut panostettu valmistusohjeisiin. (Tai ainakaan ne eivät olleet riittävän yksityiskohtaisia minulle.) Pääpaino oli raaka-aineissa ja kivoista kuvissa.

Siksi ensimmäiset lihapullani epäonnistuivat, sillä sekoitin kaikki aineosat yhdeksi mössöksi ja pyöritin puolliksi. Paistinpannulla ne hajosivat soseeksi, sillä ohjeessa ei mainittu, että kerma kaadetaan ensin korppujauhojen sekaan ja annetaan turvota. 

Lättyjen kohdalla ei kehotettu odottamaan puolta tuntia ennen paistamista, minkä vuoksi ensimmäiset lättykokeilunikaan eivät tahtoneet pysyä kasassa. Mutta kun opin tuon niksin, niin lätyt alkoivat onnistua. Ohje onkin ollut ahkerassa käytössä.


Lättytaikinaa tehdessä sekoitetaan puoleen litraan maitoa kaksi kananmunaa, kaksi desiä jauhoja, ripaus sokeria ja ripaus suolaa. Taikinaa sekoitetaan hyvin, annetaan seistä puoli tuntia ja sekoitellaan välillä. Että jauhot turpoavat.


Paistaa voi lättypannulla, jolla tulee pieniä lättyjä tai teflonisella paistinpannulla, jolloin tulee suuria räiskäleitä. Ensin kuumalle pannulle laitetaan vähän voita (tai öljyä), jonka päälle kaadetaan varovasti taikina, ei kovin paksulti vaan niin että pohja juuri ja juuri peittyy. 

Annetaan paistua muutaman minuutin, niin että pohja on tummunut ja päälipuoli kiinteytynyt ja pysyy kasassa. Sitten käännetään ja annetaan paistua lyhyemmän ajan. Sähköhellalla lämpötila 3 tai 4. Lättyjen paistamisesta tulee aina myös käryä.


Nostetaan lautaselle ja syödään mansikkahillon, sokerin, kermavaahdon, tuoreiden marjojen, siirapin tai muun herkun kanssa. Meillä oli minun äitini tekemää mansikkahilloa, joka hupeni puoleen.

Tämänkokoisesta taikinasta tuli 40 pientä lättyä, jotka riittivät kolmelle syöjälle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.