Kukkakaalia uudella tavalla

Kukkakaali on yksi suosikkivihanneksistani. Jostain syystä taas en pidä juuri ollenkaan parsakaalista. Tiedä sitten mistä se johtuu.

Kukkakaalin voi yksinkertaisimmillaan keittää sellaisenaan nupuiksi lohkottuna ja syödä perunoiden kanssa. Päälle voi ripotella herbamare-yrttisuolaa ja rosmariinia.

Teen mielelläni myös gratinoitua kukkakaalia, jolloin keitän kokonaisen kukkakaalin vähässä vedessä, kannen alla puolikypsäksi ja nostan uunivuokaan. Päälle kaadan juustokastiketta eli valkokastiketta, johon olen lisännyt emmental-juustoraastetta tai voimakasta koskenlaskijaa. Valkokastike syntyy niin, että sulatetaan lohkare voita kattilassa, lisätään päälle saman verran jauhoja, sekoitetaan hetken ja lisätään vähän kerrallaan maitoa, koko ajan sekoittaen. Ja sitten uuniin niin, että gratiini vähän ruskistuu.

Tällä kastikkeella voi gratinoida monenlaisia muitakin vihanneksia, kuten vaikka ruusukaaleja myöhemmin syksyllä.

Tänään ilmestyneessä Helsingin sanomien elokuun kuukausiliitteessä esiteltiin Mysi Lahtisen ruokia, joihin käytettiin tuoreita yrttejä. Päätin kokeilla hänen ohjettaan nimeltä Hunnutettu kukkakaali. Vähän muokkasin raaka-aineita sen mukaan, mitä kaapista löytyi.

Keitin kokonaisen kukkakaalin puolikypsäksi ja nostin uunivuokaan. Kastike tai ”huntu” syntyi, kun lisäsin kattilaan 1 dl keitinvettä ja 1 dl kermaa. Päälle murustelin voimakasta koskenlaskijaa sen verran kuin kaapista löytyi (ohjeessa oli puoli pakettia) ja sen verran valkosinihomejuustoa kuin kaapista löytyi (ohjeessa oli 50 g aurajuustoa), päälle ripaus muskottipähkinää ja silputtuja timjaminlehtiä sekä reilusti juustoraastetta. Tätä kastiketta vain lämmitettiin tai kiehautettiin, ei keitetty.


Huntu kumottiin kukkakaalin päälle ja vähän juustoraastetta vielä kauniiksi lopuksi. Koko komeus uuniin 225 asteeseen, kunnes juusto oli ruskistunut.  


Verrattuna edellä mainittuun gratinoituun kukkakaaliin, tämä versio on ohuempaa ja kevyempää ja ehkä maukkaampaakin. Lisäksi se on helppo ja nopea tehdä. Maku muokkautuu sen mukaiseksi kuin mitä juustoja kaapista löytyy. Joten ehkä tulen tehneeksi tällaista jatkossakin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s