Italialaista leipää keiton kyytipojaksi

Italialainen focaccia on yksi suosikkileivistäni. Se sopii syötäväksi keittojen ja salaattien kanssa tai vaikka brunssille. Leivän tekemisen voi aloittaa edellisenä päivänä, sillä kylmäkohotus tekee siitä, ainakin minun mielestäni, herkullisempaa. Mitään kevytruokaa tämä ei ole ja siksi se sopii vaikka kasviskeiton kumppaniksi.

Tänään on tiedossa koko päivän kestävä kirjan toimituspalaveri, jossa luvattiin osallistujille kasviskeittoa. Se tarjosi oivan syyn leipoa focacciaa. Käytin suuntaa-antavana ohjeena tätä reseptiä, mutta aloitin leivänteon jo illalla.

Käytin kuivahiivaa, jota kaadoin pussillisen 7 desiin vehnäjauhoja ja lisäsin reilun lusikallisen suolaa ja sokeria. Nämä kuivat aineet kaadoin 3,5 desiä hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen. Sekoittelin puuhaarukalla jonkin aikaa, mutta taikina ei välttämättä vaadi kummoista sekoittelua. Lopuksi lorautetaan joukkoon puolisen desiä hyvää oliiviöljyä. Öljyä ei tätä leipää tehdessä säästellä.


Se saakin jäädä aika löysäksi. Peitin kulhon lautasella (suositellaan myös rei’itettyä kelmua) ja laitoin jääkaappiin yöksi kohoamaan – tämä on siis se kylmäkohotus. Tämän vuoksi nyt aamulla olikin melko helppoa tehdä leipä valmiiksi.


Valutin kohonneen taikinan syvään uuninpeltiin, öljytyn leivinpaperin päälle ja jätin kohoamaan puoleksi tunniksi. Sinä aikana katsotaan kaapista, mitä leivän päälle laitetaan. Kaikkein parasta on tuore rosmariini, mutta sitä ei useinkaan ole kotona, koska se kasvaa niin hitaasti eikä kestä talvehtimista. Eli päälle voi ripotella muitakin yrttejä, kuten persiljaa tai timjamia.


Vuohenjuustoviipaleet sopivat focacciaan tosi hyvin, mutta murusteltu fetakin käy. Kivettömiä kalamata-oliiveja ja puolitettuja kirsikkatomaatteja voi painella taikinaan. Toiset lisäävät myös punasipulin ohuita siivuja tai valkosipulisilppua. Tässä kohtaa voi hyvin tukeutua mielikuvitukseen, omaan ja syöjien makuun sekä siihen mitä kaapista sattuu löytymään.

Lopuksi murustellaan päälle reilusti sormisuolaa ja valutetaan päälle reilusti hyvää oliiviöljyä.


Taikina laitetaan 250-asteiseen uuniin noin 15 minuutin ajaksi, että se ehtii kypsyä hieman päältä ruskettuneeksi leiväksi. Kypsän leivän päälle voi vielä sivellä oliiviöljyä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Focaccia sopi mainiosti Jaanan tekemän ihanan elokuun vaikka mitä -kasviskeiton kanssa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s