Inhoan hirvikärpäsiä yli kaiken, minkä vuoksi en enää mene mielelläni metsään. Siksi olikin suuri ilo löytää keittiön pöydältä pussillinen kirkkaankeltaisia, puhdistettuja kantarelleja, jotka yläkerran asukkaamme olivat ystävällisesti poimineet. Ryhdyin valmistamaan niistä risottoa ennen kuin ne ehtivät kuivahtaa.
Risotto al funghi eli sienirisotto on ruoka, jota en ole vielä onnistunut Italiassa syömään. Tiedä sitten olisiko se parempaa vai huonompaa kuin tämä minun versioni.
Risottoa voi tehdä aivan tavallisesta riisistä tai sitten ostaa varsinaista risottoriisiä, jonka kypsyminen kestää hiukan kauemmin. Minulla oli nyt kaapissa aivan tavallista jasmiiniriisiä.
Kuullotin hetken silputtua sipulia ja lisäsin noin kolme desiä riisiä ja jatkoin kuullottamista koko ajan sekoittaen. Sitten lisäsin hyvän lorauksen viiniä avattuna olleesta kotiviinipullosta – valkoviinikin käy hyvin, jos sellaista on – ja sekoitin kovasti, etteivät riisit pala pohjaan.
Vähensin lämpöä, lisäsin aina vähän kerrallaan noin neljä desiä vettä ja annoin riisin hautua kypsäksi hiljalleen kannen alla, usein sekottaen. Murensin joukkoon myös kasvisliemikuution. Kun vesi oli imeytynyt riiseihin, kaadoin joukon jatkeeksi 2-3 desiä kermaa. Tässä voisi käyttää myös kookosmaitoa tai -kermaa niin ruuasta tulisi vegaaninen.
Samaan aikaan toisaalla: silppusin sienet kuumalle paistinpannulle ja sekoittelin niitä siinä jonkin aikaa, että nesteet haihtuivat sienistä.
Kun riisi oli kypsää, lisäsin sekaan sienet, noin desin verran parmesaaniraastetta ja puoli desiä silputtuja yrttejä: persiljaa, korianteria, rakuunaa ja timjamia. Niin ja mustapippuria myllystä. Risottoon voi tietysti käyttää myös muita sieniä tai vaikka tonnikalaa.
Tuskin italialaiset tämän parempaa risottoa osaavat tehdä.