Luumumehua

Suurin osa puutarhassamme kypsyvistä aineksista jalostuu viiniksi – kuusenkerkät, voikukat, raparperit, viinimarjat, mansikat, karviaiset, aroniat, saskatoonit ja omenat. No, kuusenkerkkiä ja omenia riittää muuhunkin käyttöön. Ja luumuja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pihassamme on muutama vanha luumupuu, jotka joka syksy unohdan leikata. Ne kukkivat kauniisti keväisin ja toisina vuosina kantavat runsaan sadon, toisina vuosina taas tuskin mitään. Luumuista – tai ehkä ne lienevät kriikunoita – ei tule kummoistakaan viiniä, joten olemme syöneet niitä sellaisinaan, tehneet piirakkaa ja hilloa. Paitsi yhtenä vuonna, kun melkein jokaisessa luumussa oli mato. Sen jälkeen olen suhtautunut luumuihin vähän epäluuloisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänä vuonna on selvästi tulossa hyvä sato. Tänään kerättiin – tai no en minä kerännyt – kokonainen ämpärillinen luumuja. Päätin kokeilla, minkälaista mehua niistä tulee. Haluaisin yksitellen jokaisen luumun varmistaakseni matotilanteen, tai madottomuuden. Muutama matoisa luumu löytyikin, mutta vain muutama, joten Mehu-Maija tuli aivan täyteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mehu-Maijalla on ihanan helppo valmistaa mehua. Antaa sen vain porista hiljalleen hellalla, pienellä lämmöllä kiehuen muutaman tunnin. Valmis mehu lirisee iloisesti kattilaan. Loppupuolella kaadan vähän vettä luumujen joukkoon, että kaikki mehu valuu talteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kattilaan tuli kolme ja puoli litraa mehua. Kaadoin päälle kilon pussin sokeria ja annoin kiehahtaa ja kasvin vaahdon pois mehun päältä. Lisäsin vielä pari puolikasta Atamon-tabletteja parantamaan säilyvyyttä – tosin niiden viimeinen käyttöpäivä oli osunut vuoteen 2012, joten en tiedä, edesauttavatko ne enää mehun säilymistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valmiin mehun valutin puhtaisiin pulloihin ja liimasin päälle kauniit etiketit. Kattilan pohjalle jääneestä tilkasta laimensin ensimmäisen mehulasillisen. Se oli maukasta, ei liian makeaa, mutta aavistuksen hapanta. Ehkä maku pyöristyy syksyn aikana.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Luumumehua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.