Pitsasunnuntai

Mikähän siinä on, että minun tekee useimmiten mieli pitsaa nimenomaan sunnuntaina eikä perjantaina, joka rimmaisi pitsan kanssa huomattavasti paremmin.


Koska pitsaan tarvitaan sellaisia ainesosia, joita kodin kaapeista pitäisi aina löytyä – kuivahiiva, jauhot, tomaattimurska, sipuli ja öljy – sen voi tehdä minä viikonpäivänä tahansa. Täytteeksi laitetaan sitä mitä kaapista löytyy: leikkeleitä, tonnikalaa, kasviksia, säilykkeitä…

Toisaalta pitsan tekoon pitää kuitenkin varautua hyvissä ajoin, sillä olen erinäisten kokeilujen jälkeen päätynyt siihen, että kylmäkohotettu – eli muutaman tunnin jääkaapissa kohotettu – pitsataikina on maailman paras.

Käyttämäni ohjekin on nimeltään Maailman paras pizzapohja. Sen avulla valmistuu jopa neljä pellillistä pitsaa, joten yleensä puolitan ohjeen ja teen vain kaksi.

Pitsataikinan voi tehdä joko tuorehiivaan, jolloin (puolikas tai neljännespaketillinen) hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen (2,5 tai 5 dl) tai kuivahiivaan, joka sekoitetaan jauhoihin jotka puolestaan sekoitetaan vähän kättä lämpimämpään veteen. Joukkoon suolaa ja oliiviöljyä.


Sitten astia jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Mutta taikina säilyy hyvin vaikka seuraavaan päivään, jos ei halua paistaa kaikkea kerralla.

Mutta pohjaakin tärkeämpi pitsan ainesosa on tomaattikastike. Siihen kannattaa panostaa. Ja hyvän tomaattikastikkeen lisäksi pitsa ei välttämättä muuta täytettä tarvitsekaan

Tomaattikastike aloitetaan kuullottamalla hyvän aikaa silputtua valkosipulia ja sipulia sekä mustapippuria hyvässä oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. 


Päälle kaadetaan purkillinen tomaattimurskaa ja annetaan edelleen kiehua hiljalleen. Kastike maustetaan tomaattipyreellä ja ketsupilla sekä vaikkapa taco-kastikkeella tai paholaisen hillolla, jos niitä sattuu kaapista löytymään. Kastike saa kiehua vähän kokoon eli ainakin puolisen tuntia.


Taikina (puolet tai neljännes) kaulitaan jauhojen avulla hyyyvin ohueksi levyksi leivinpaperille. Siis tosi ohueksi. Päivä saa paistaa läpi. Ja päälle tomaattikastiketta ja täytteitä sekä hyvää juustoraastetta – mustaleimainen emmental lienee parasta.


Täytteiden valinnassa kannattaa kuunnella syöjien mielipiteitä. Eri täytesegmentit voi erotella toisistaan vaikkapa oliivirivistöllä. Tähän kuvassa näkyvään pitsaan tuli pieneksi silputtuja lihaleikkeleitä, ananasta ja oliiveja. Omaan pitsaani laitoin vain tomaattikastiketta ja ananasta. Ja tietysti juustoraastetta. 


Paistetaan kuumassa (250 astetta) uunissa noin kymmenisen minuuttia niin että reunat vähän ruskistuvat. Minusta ainakin reunoilta rapea pitsa on ihan parasta.

 

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Pitsasunnuntai

  1. Meillä pizzapäivä on lauantai, ja lempitaikina sellainen leivinjauheella tehty, hyvin ohut toki. Lihaani- ja vegaanipizzan väliin laitetaan ”demargaatiolinja” 🙂 Olen tässä viime viikkoina päätynyt siihen, että parhaat vegaanipizzan täytteet ovat herkkusienet ja aurinkokuivatut tomaatit, ja vegaaninen pizzamuru. Ja ehdottomasti päälle ystävän ohjeella tehtyä valkosipuli-basilika-oliiviöljy-seosta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s