Joko voi aloittaa?

Joululeipomisen, nimittäin.

Joulussa on hauskinta valmistelu – vaikka en mikään jouluihminen olekaan. Leipominen, säilöminen, lahjojen tekeminen ja paketointi, kynttilöiden polttaminen vaan on niin mukavaa. Tosin nyt lapsien kasvettua suuriksi, joudun pääosin valmistelemaan joulun yksin. Mutta yksinleipominenkin on ihan mukavaa. Onneksi lapset kuitenkin vielä syövät leipomuksiani.


Kaksi tärkeää osaa joululeivontaani ovat taatelikakku ja englantilainen hedelmäkakku. Taatelikakkua tulee yhdestä taikinasta useampi. Yhden vien huomenna mukanani tupaantuliaisiin. Hedelmäkakun leivon jonain toisena päivänä. Ainesosat ovat kuitenkin valmiina kaapissa odottamassa.

Taatelikakun ohje on vanha ja luotettava. Alkuperäistä lähdettä en edes muista. Ohjeesta poiketen, pilkon tähän mukaan kokonaisen 250 g taatelipaketin. Kiehautan sen 2 dl:ssa vettä ja sekoittelen samalla, että tuloksena on melko tasaista mössöä. Tuon mössön voisi myös vatkata kuohkeammaksi vaahdoksi. Nyt en vatkannut vaan lisäsin pilkottuna 200 g margariinia.


Samaan aikaan toisaalla vatkasin 2 dl sokeri ja kaksi kananmunaa kuohkeaksi vaahdoksi. Ja aina vatkaamisen jälkeen muistan, että oikeastaan tässä olisi riittänyt 1,5 desiä tai olisi voinut ottaa kolmannenkin munan. Ehkä ensi kerralla muistan.

Taikinaan lisätään myös desilitra jotain hapanta, kuten hapantunutta kermaa tai kermaviiliä.

Taateliseos ja munavaahto sekoitetaan varovasti keskenään. Lopuksi joukkoon kaadetaan 3,5 desiä vehnjäjauhoja, joihin on sekoitettu 1,5 teelusikallista leivinjauhetta, teelusikallinen soodaa ja teelusikallinen vanilijasokeria. Soodaahan käytetään kohotusaineena sellaisissa taikinoissa, joissa on jotain hapanta.


Laitoin uunin lämpiämään 175 asteeseen, voitelin kakkuvuoat ja jauhotin ne korppujauhoilla, ettei kakku jää niihin kiinni. Kakut kypsyivät uunissa noin 45 minuuttia. Kypsyyden näkee siitä, että kakku irtoaa vuoan reunoista.


Hiukan jäähtyneenä käärin kakut folioon ja säilytän viileässä komerossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s