Leivonnan juhlaa: Englantilainen hedelmäkakku ja juustokakku isänpäiväpöytään

Viime viikon taatelikakku oli vain lämmittelyä, lauantain työpäivän jälkeen päätin tehdä perinteisen englantilaisen hedelmäkakun. En tiedä, pitääkö siitä kukaan muu kuin minä, mutta ei sen niin väliä. Minusta sitä on mukava leipoa ja syödä, siksi leivänkin niitä useampia. Saattaapa joku saada sellaisen lahjaksi tai tuliaiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kakku säilyy pitkään – todella pitkään – kylmässä, ja se tulisikin leipoa hyvissä ajoin. Kakun ohje on yksinkertainen, siihen tulevat lisukkeet vain vaihtelevat maun ja kaapin sisällön mukaan. Tänään katsoin ohjeen rungon täältä.

200 grammaa pehmentynyttä margariinia sekotetaan 2,5 desiin sokeria. Joukkoon vatkataan kaksi kananmunaa. Teelusikallinen leivinjauhetta ja vanilliinisokeria sekoitetaan 3,5 desiin vehnäjauhoja. Pieni määrä jauhoja sekoitetaan taikinaanja sen jälkeen lisätään vielä yksi kanamuna. Tämä oli minulle uusi juttu. Se ilmeisesti estää taikinaa ”leikkautumasta”.

Sitten loput jauhot sekä hdelmäsekoitus. Olin aiemmin kaatanut kulhoon rasiallisen vihreitä kirsikoita ja appelsiininkuoripaloja sekä mantelirouhetta. Niiden päälle kaadoin lorauksen konjakkia. Maistuneet hedelmät ja rouheen kaadoin taikinaan. Taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, uunin alatasolle 175 asteeseen noin tunniksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä kohtaa on syytä esittää varoituksen sana: älkää täyttäkö kakkuvuokaa piripintaan. Kakkutaikina laajenee uunissa ja jos vuoka on liian täynnä, laajeneva osa pursuaa reunojen yli ja valuu uunin pohjalle aiheuttaen palaneen käryä.

Sillä aikaa, kun kakku kypsyi uunissa, tein uuden satsin taatelikakkutaikinaa, ja juustokakun pohjan huomiseksi isänpäiväksi. Juustokakun tein suunnilleen tämän ohjeen mukaan, paitsi että käytin kaksi rasiaa maustamatonta Philadelphia-tuorejuustoa, ja vaahtokarkkeja sijaan tuoreita mansikoita, joita pilkoin juustoseokseen ja ennen tarjoilua kakun päälle. Tällaista juustokakkua olen tehnyt ennenkin. Tällä kertaa erikoisuutena ja uutuutena oli kakun päälle valutettava kinuskikastike (eli kermaa ja fariinisokeria kiehauteltiin miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes se sakeutuu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s