Lyhyt sinappipäivitys

Itse tehty sinappi on erinomainen ruokalahja jouluna – ainakin minun mielestäni. Osa lahjan saajista saattaa olla eri mieltä, mutta eihän sitä pakko ole käyttää. Lisäksi teen kesäisin sinappia mökin makkaranpaistoa varten. Kotijääkaapissa itse tehtyä sinappia on ympäri vuoden.

Nyt paljastan maan kuulun sinappiohjeeni kaikelle kansalle. Parhaat ohjeet ovat salaisia, niin tämäkin. Olen saanut sen lasteni isoäidiltä, joka oli muistaakseni saanut sen sisareltaan, joka oli saanut sen mahdollisesti joltakulta Ritvalta, jonka nimiin ohje on laitettu. Mutta pointti oli, että resepti oli niin hyvä, että sitä sai jakaa vain harvoille ja valituille, luotettaville ihmisille.

Minun mielestäni hyviä reseptejä kannattaa jakaa kaikille kiinnostuneille.

Tämä sinappi tehdään aina keltaisessa peltipurkissa olevasta Colemansin sinappijauheesta. Yhteen annokseen tulee puoli purkkia. Paras tulos tulee teflonkattilassa, mutta paksupohjainen teräskattila käy myös. Lisäksi tarvitaan hyvä vispilä.

Kattilan pohjalle kaadetaan sinappijauhe, kaksi desiä sokeria ja kaksi kukkuraista teelusikallista Maizena-maissijauhoa. Sekoitetaan vähän ja lisätään yksi kananmuna, sekoitetaan lisää, lisätään toinen kananmuna ja taas sekoitetaan. Nyt kattilan pohjalla on melko kiinteä ja tasainen mössö. Siihen sekoitetaan kaksi desiä kermaa, jotta saadaan juokseva ja tasainen seos.

Tämä ainesosien lisäämisjärjestys on tärkeää, jos siitä poikkeaa, seurauksena on kokkareinen sinappi, eikä sellaista kukaan halua. Tämän olen oppinut kantapään kautta, ei siis kannata noudattaa reseptissä olevaa järjestystä.

Sitten laitetaan hellan levy päälle ja koko ajan pohjia myöten sekoittaen odotellaan, että sinappi kiehahtaa. On tärkeää, että etenkin loppuvaiheessa tosissaan sekoitetaan pohjasta asti, ettei sinappi pala pohjaan. Pohjaan palanut sinappi on pahaa.

Kun seos kiehahtaa, se otetaan pois levyltä ja jatketaan sekoittamista vielä vähän aikaa. Tässä kohtaa voi halutessaan lisätä jotain makua, esimerkiksi lorauksen konjakkia, pippuria tai yrttejä. Lisäksi joukkoon kaadetaan noin ruokalusikallinen etikkaa. Ymmärtääkseni se parantaa sinapin säilyvyyttä. Tämä on sekä väkevää että makeaa sinappia.

Jäähtynyt sinappi kaadetaan kauniiseen purkkiin – tai pilttipurkkiin – lisätään etiketti päälle ja mahdollisesti koristellaan purkki oman innostuksen ja jaksamisen mukaan.

Lahja on valmis annettavaksi. Tästä annoksesta tulee nelisen desilitraa sinappia eli tuon verran kuin kuvan purkkeihin mahtuu.

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Lyhyt sinappipäivitys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.