Pieniä on silakat joulukaloiksi

Mutta joulua odotellessa niitä voi hyvin syödä.

Lapsuudesta muistan erityisenä herkkuna silakkarullat-nimisen ruuan. Tänään tein sitä ruokaguru Mysi Lahtisen ohjeella. Olen nimittäin ostanut itselleni etukäteisjoululahjaksi keittokirjan Mysi kokkaa ja leipoo. Tämä on virallisesti ensimmäinen – mutta ei taatusti viimeinen – ruoka, jonka teen uudenuutukaisen keittokirjani ohjeistuksella.

IMG_5458

Keittokirja on jaettu osioihin pääraaka-aineen mukaisesti. Kermaiset tomaattisilakkarullat löytyvät nätisti Kala-osion alaotsikon Silakka alta. Olen Mysin kanssa samaa mieltä siitä, että ketsuppi sopii hyvin silakan kanssa. Lapsuudenkin silakkarullien päällä oli ketsuppia. Mutta Mysi käyttää rulliensa nesteenä vaahdotettua kermaa, johon ketsuppi sekoitetaan. Siinä kohtaa jäin kyllä miettimään, haluanko kermaisia silakoita vai käyttäisinkö etikkavettä, kuten lapsuuden silakoissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mutta, kerma harvoin tekee ruuan maulle suurta haittaa, joten päädyin kokeilemaan Mysin ohjeella. Silakkafileiden päälle ripoteltiin suolaa, valkopippuria ja tillisilppua. Silakat rullattiin pyrstöstä alkaen rulliksi, jotka nostettiin pystyasennossa uuninkestävään vuokaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä kohtaa Mysi tarjosi kivan vinkin: rullat pysyvät paremmin pystyssä ja kasassa, jos vuoka kallistetaan vinoon asentoon. Käytin kallistamiseen mappia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rullien päälle lisättiin vatkattu kerma, johon oli sekoitettu aimo loraus tomaattiketsuppia. Annoin vuuan olla 200-asteisessa uunissa noin kolme varttia – Mysi kehotti laskemaan lämpötilaa puolen tunnin kohdalla ja laittamaan kannen päälle vielä puoleksi tunniksi.

Silakoiden kypsyessä tein perunamuusia, sillä minusta perunamuusi sopii parhaiten silakkaruokien kanssa. Mysi tosin ehdotteli kokonaisena keitettyjä perunoita. Reseptin mukaan ruokaa laittaessaan sitä aina neuvottelee ohjeen kanssa, toisessa kohtaa noudatan ohjetta, toisessa kohdassa taas teen omin päin.

Silakkarullista tuli oikein maukkaita ja pehmeitä, mutta jäin kuitenkin kaipaamaan sitä etikan makua. Ehkä ensi kerralla lorautan kerman joukkoon vähän etikkaa, jos sitten maku olisi kohdillaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s