Ruokalahja: Paholaisen hillo

Ensimmäisen kerran sain paholaisen hilloa ystävien luona Tampereella. Hillon kanssa tarjottiin uunissa paahtunutta vaaleaa leipää, jonka päällä oli vuohenjuustoa sekä salaattia, jonka päällä oli viinietikasta ja sokerista kiehautettua kastiketta. Siitä ateriasta on monen monta vuotta, mutta muistan ne herkulliset maut vieläkin.

Minun piti heti tehdä itsekin paholaisen hilloa ja muistan keittäneeni sitä melko alkeellisissa mökkiolosuhteissa. Sinä kesänä söimme paholaisen hilloa kaiken, siis kaiken kanssa. Esimerkiksi perunamuusin. Mutta erityisen hyvin se sopii edelleen lämpimien vuohenjuustoleipien ja ylipäätään juustojen kanssa, erilaisten kastikkeiden maustamisessa sekä erityisesti pitsaan tulevan tomaattikastikkeen osasena.

Lisäksi paholaisen hilloa on mukava antaa tuliaiseksi. Ja myös joululahjaksi. Onhan se punaista, vaikkei nimi niin jouluinen olekaan.

Paholaisen hillo syntyy tölkillisestä tomaattimurskaa, 1–2 chilipalosta, 2 punaisesta paprikasta ja muutamasta valkosipulin kynnestä, jotka silputaan pieneksi ja annetaan kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia vähintäänkin. Tänään lisäsin joukkoon vielä punasipulin silputtuna, katsotaan miten se vaikuttaa makuun ja koostumukseen. Mausteiksi lisätään oreganoa (tai pitsamaustetta), suolaa ja mustapippuria.

Kun hillo on kiehunut vähän kokoon ja kaikki osaset ovat pehmeitä, sen voi hurauttaa sauvasekoittimella sosemaisemmaksi. Annokseen lisätään noin puoli pussia hillosokeria ja annetaan taas kiehua jonkin aikaa. Lopuksi lisätään etikkaa (tai viinietikkaa jonkin ohjeen mukaan).

Useimmiten olen seurannut melko tarkkaan Valion painetusta vihkosesta löytyvää ohjetta, mutta olen myös huomannut, että tätäkin ohjetta voi soveltaa, kunhan nuo perusosaset ovat kunnossa. Valkosipulia tai chiliä voi laittaa enemmän tai vähemmän, oman maun mukaan. Nyt katsoin osviittaa täältä: https://pienipunainenkeittio.com/paholaisen-hillo/

Jäähtynyt hillo kaadetaan purkkeihin ja säilytetään jääkaapissa. Kovin kauaa se ei kyllä säily, sillä useimmiten purkki syödään tyhjäksi hyvin lyhyessä ajassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s