Perintöruokaa joulupöytään: italiansalaatti

Minä ja tyttäreni saimme vuosia sitten lasteni isoäidiltä Joulukirjan, jossa on monenmoisia jouluun liittyviä juttuja: askarteluja, perinteitä, lauluja ja ruokaohjeita. Lopussa on tilaa omille ohjeille. Sinne olen kirjannut perimiäni, jouluun liittyviä ruoka- ja leivontaohjeita. Tämän kirjan välityksellä ohjeet jatkavat toivottavasti matkaansa seuraavaan sukupolveen ja tyttäreni joulupöytään.

Yksi tärkeä ylöskirjaamani ohje, on samaisen isoäidin ilmeisesti omasta tai anoppinsa perheestä perimä italiansalaatin resepti. Sitä teen jokaiseen joulupöytään, vaikka en ole aivan varma, pitävätkö muut ruokailijat salaatista niin paljon kuin minä itse. Mutta omaan joulupöytääni saan tehdä sellaista ruokaa kuin haluan.

Italiansalaatti on hidas tehdä. Kaikki ainesosat pilkotaan pieniksi paloiksi. Ja vaikka joka vuosi yritän tehdä puolikkaan annosta, käytännössä aina lopputuloksena on suuri kulhollinen salaattia, joka nostetaan päivästä toiseen ruokapöytään. Aina kaikkea ei edes saada syödyksi, vaikka salaatti säilyykin kylmässä hyvin monta päivää.

Silppuan salaattiin keitettyjä ja jäähdytettyjä perunoita ja porkkanoita, mustaleimaista emmentalia, kokonaisia suolakurkkuja, vihreän Granny Smith -omenan ja lopuksi kaadan joukkoon pussillisen kiehautettuja ja jäähdytettyjä vihreitä herneitä. Ohjeessa on myös pätkä lauantaimakkaraa, jonka voi kasvisversiosta jättää pois (lihasta pitävät ihmiset ehkä haluavat pilkkoa salaattiin lihaisampaa makkaraa tai kinkkua). Vegaaniversiossa juusto ja majoneesi vaihdetaan maidottomiin ja munattomiin tuotteisiin.

Salaattia voi maistella heti sen valmistuttua, mutta parhaimmillaan se on vasta seuraavina päivinä, kun se on jäähtynyt ja ainesosat ovat sopeutuneet toisiinsa. Minusta salaatti on oiva lisuke peruna- ja lanttulaatikoille. Asetan salaattikulhon myös joulubrunssipöytään.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Perintöruokaa joulupöytään: italiansalaatti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.