Herkkua on siinä monenlaista

Joulunaikaan tulee tehtyä erilaisia herkkuja. Yksi tärkeä perinne on joulun jälkiruoka: Marianne-jäädyke. Sen ohjeen olen löytänyt Pirkka-lehden erikoisliitteestä, johon oli koottu lehdessä aikoinaan ilmestyneitä jouluun liittyviä suosikkiohjeita.

En tiedä, ilmestyykö Pirkka edelleen, ainakaan meidän talouteen sitä ei ole vuosikausiin tullut. Mutta näillä vanhoilla ohjeillakin pärjää hyvin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä liite on vuodelta 2006, mutta alunperin Marianne-jäädykkeen ohje oli ilmestynyt jo 1993. Nykyäänhän jäädyke on helppo tehdä, sillä Marianne-rouhetta voi ostaa valmiina. Mutta muinaisella 1990-luvulla ja vielä 2000-luvun ensimmäisenä vuosikymmenenä piti ostaa pussillinen Marianne-karkkeja, kuoria karkit pois paperista ja rouhia ne monitoimikoneella pieneksi silpuksi. Se oli erittäin kova jouluun kuuluva ääni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun rouhe on valmiina, on jäädyke helppo tehdä. Vatkataan munat ja sokeri vaahdoksi, toisessa kulhossa taas vatkataan kerma vaahdoksi. Lopuksi yhdistetään Marianne-rouhe muna-sokerivaahtoon, johon puolestaan yhdistetään kermavaahto (tähän ehkä kuuluisi kuva siitä, kun kaadoin kolme desiä kermaa keittiön lattialle juuri ennen joulurauhan julistusta, mutta jääköön tällä kertaa lisäämättä).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valmis seos kaadetaan yhteen isoon tai muutamaan pienempään kulhoon. Esimerkiksi kakkuvuoka on kätevä ja jäädykkeestä tulee sen avulla kauniin muotoinen.

Jotta jäädykkeestä tulisi jäädyke, on se laitettava pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Jos se ei tarjoiltaessa tahdo irrota kulhostaan, voi kulhon kastella kuumassa vedessä. Mutta sitten jäädyke on syötävä nopeasti, sillä se myös sulaa vauhdilla.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Herkkua on siinä monenlaista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.