Kotikokin paluu: Janssonin kiusaus

Vietin tammikuun Skotlannin Edinburghissa kirjoittaen, enkä juurikaan vaivannut päätäni ruuanlaitolla. Elin pääosin teehuoneiden, kahviloiden ja etnisten ravintoloiden herkuilla sekä voileivillä.

IMG_0279

Mutta nyt tammikuu on ohi ja mieli tekee kunnollista kotiruokaa.

Janssonin kiusauksen osaan oikeastaan tehdä aivan ulkomuistista, niin helppo se on: perunaa, sipulia, anjovisfileitä, kermaa ja korppujauhoja.

Ensin sopiva määrä kiinteitä perunoita kuoritaan ja silputaan tikkumaisiksi ja kaadetaan voideltuun vuokaan. Tässä on olemassa koulukuntaeroja.

Tarkistin keittokirjastani, mitä Mysi Lahtinen sanoo janssonista. Hän suosittelee käyttämään jauhoisia perunoita, jotta mukaan tulee tärkkelystä. Toiset taas pesevät, huuhtelevat ja kuivaavat talouspaperiin perunasuikaleet, että tärkkelystä olisi mahdollisimman vähän ja perunat irtoaisivat hienosti toisistaan. Tämä on siis makuasia, enkä käy tässä määrittelemään oikeaoppista valmistustapaa. Itse olen ehkä tuossa välimaastossa: käytän kiinteitä perunoita, mutta en ala niitä pesemään ja kuivailemaan.

Perunakerroksen päälle kaadetaan silputtua sipulia ja levitetään anjovisviipaleet nätisti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Käytän nimenomaan Abban anjovisfileitä, vaikka kaupassa on tarjolla myös edullisempia janssoninfileitä. Silloin harvoin kun tehdään janssonia, ei nuukailla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Loput perunasuikaleet levitetään päällimmäiseksi kerrokseksi ja filepurkin liemi kaadetaan kaiken päälle mausteeksi. Sitten kermaa niin paljon kuin sielu sietää. Ja lopulta korppujauhoja kuorrutteeksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvinhän muistin ohjeen. Vuoka uuniin pariinsataan asteeseen, niin kauan että on kypsää. Kyllä siinä tunti–puolitoista kuluu. Tosin Mysi Lahtinen ehdotti, että vuokaan laittaisi kannen päälle, hiljentäisi uunin lämpötilan 175 asteeseen ja antaisi hautua hitaasti. Mutta minulla oli niin nälkä, etten jaksanut odotella.

Janssoninkiusauksen kanssa tarjosin proosallisesti suolakurkkuja (jotkut syövät myös punajuurta) sekä raejuustoa. Ja kun teki ison annoksen, sitä riitti vielä seuraavanakin päivänä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.