Pääsiäisleivontaa: Sitruunapiirakka

Sosiaalinen media on näin pääsiäisen aikaan täynnä toinen toistaan kauniimpia kattauksia, tulppaani- ja narsissiasetelmia, tipuja ja pupuja sekä pääsiäismunia. Lisäksi ahkerat ja perinnetietoiset ihmiset ovat tehneet ahkerasti perinteisiä pääsiäisruokia.

Meidän keittiössämme ei ole tapahtunut mitään tuonkaltaista. Ruokapöydällä joulutähti tunkee uusia, pieniä vihreitä lehtiä, kevätesikon kukat ovat jo kuihtuneet, eikä kasvi näytä kovin hyvinvoivalta. Ruokanakin oli jotain eilen tehtyä lämmitettynä.

Huomenna onneksi pääsemme sukulaisiin syömään, niin saamme mekin herkullista ruokaa. Mutta emme aivan ilman pääsiaisherkkuja jää kotonakaan, sillä jo ennen pääsiäistä tallensin Kinuskikissan helpon sitruunapiirkan ohjeen aikomuksenani tehdä sitä pääsiäisen pitkänä viikonloppuna. Koska pääsiäisen alku meni töiden merkeissä, pääsiäissunnuntaista tuli kotityö- ja vapaapäivä, jonka iltaan mahtui myös pieni leivontatuokio.

Tein piirakkapohjan ohjeen mukaan: vaahdotin kulhossa 125 grammaa voita ja vajaan desilitran sokeria. Lisäsin joukkoon keskenään sekoitetut 2,5 desiä vehnäjauhoja, 1,5 desiä kaurahiutaleita ja kaksi teelusikallista vanilijasokeria, yksi teelusikallinen leivinjauhetta.

Levitin jauhojen avulla taikinan pyöreään piirakkavuokaan. Pidin huolta, että taikina nousi mahdollisimman korkealle vuoan reunamille, koska tiesin täytteen olevan juoksevaa.

Täytteeseen puristin yhden sitruunan ja yhden appelsiinin mehun ja täydensin sekoitusta vielä purkista puristamalla sitruunamehulla, jotta ohjeenmukaiset kaksi desiä tuli täyteen. Joukkoon sekoittelin kolme desiä sokeria, kolme kananmunaa ja kaksi desiä kermaa.

Täyte on kauniin kullankeltaista ja aivan juoksevaa. Kaadoin sen piirakkavuokaan, joka tulikin aivan täyteen. Niin vuoka piti varovasti kantaa 175-asteiseen uuniin 40 minuutiksi kypsymään ja hyytymään.

Piirakka kyllä kypsyi ja kiinteytyi, mutta ulkonäkö ei juuri yhtään muistuttanut Kinuskikissan piirakkaa. Jollakin taianomaisella tavalla piirakan täyte löytyi pohjalta ja taikina tuntui nousseen piirakan päälle.

Kyseessä on siis mystinen pääsiäispiirakka tai kenties pääsiäisen mystinen keikauspiirakka. Mutta keväisen sitruunaiselta se maistui. Tiputkin tulivat koloistaan ihmettelemään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s