Pyhäpäivän ratoksi

Kun arkipäivisin työpäivät tahtovat venyä pitkiksi ja työt jatkuvat vielä illalla kotonakin, en useinkaan arkisin jaksa tehdä ruokaa, leipomisesta puhumattakaan. Siksi, kun nyt osui miltei vapaa viikonloppu ja lapsetkin ovat tulossa syömään, riitti intoa ja jaksamista tehdä jotain hyvää.

Jo eilen illalla tein focacciaa – olin ostanut puutarhamessuilta rosmariinia, ja pitihän sitä johonkin käyttää. Illalla suunnittelin myös sunnuntain ruokalistaa – nuorten toiveissa oli kalaa, jota he eivät juuri itse jaksa valmistaa tai raaski ostaa. Päätin tehdä kalakeittoa, jota jäisi vielä meille maanantain ruuaksi.

Kalakeiton kanssa pitää olla leipää. Vielä en ole ryhtynyt tekemään itse ruisleipää juureen, vaikka sekin on suunnitelmissa. Sen sijaan tein pataleipää, johon lisäsin vehnäjauhojen lisäksi kaurahiutaleita ja siemensekoitusta, yhteensä noin 7 desilitraa, ja niihin sekoitettuna teelusikallinen kuivahiivaa ja suolaa sekä nelisen desiä lämmintä vettä. Taikina piti laittaa nousemaan jo edellisenä iltana.

Olemme perineet teflonisen muffinivuoan ja otin sen nyt ensimmäistä kertaa käyttöön. Tein jälkiruokakahvin ja -teen kera nautittavaksi kuppikakkuja. Kuppikakkujen ohjeen löysin täältä. Eli muussasin kulhossa kaksi pehmeää banaania, lisäsin joukkoon vajaa kaksi desiä sokeria, yhden kananmunan ja noin 75 grammaa sulatettua tai pehmeää voita. Sekoitin kaiken haarukalla tasaiseksi mössöksi. Joukkoon lisäsin kolme ja puoli desilitraa jauhoja, johon olin sekoittanut teelusikallisen sekä leivinjauhetta että ruokasoodaa.

Koska pelkäsin, että taikina tarttuu vuokaan kiinni, voitelin jokaisen kolon ennen kuin nostelin siihen taikinaa.

Ensin kuitenkin valmistin pataleivän, sillä sen valmistus alkaa kylmästä uunista. Laitoin rautapadan uuniin, uunin sääsin 250 asteeseen. Sillä aikaa kun pata lämpeni, kaadoin vehnäjauhotetulle leivinalustalle miltei puolitoista vuorokautta lämpimässä kohonneen leipätaikinan ja kierittelin sitä jauhoissa yrittäen muodostaa leipämäisen kokonaisuuden.

Kun pata oli kuuma, kaadoin taikinan siihen ja laitoin kansi päällä uuniin puoleksi tunniksi. Sitten otin kannen pois ja annoin olla vielä vartin verran.

Kun leipä oli valmis, jätin sen alustalle jäähtymään (sitä ei saa peittää leivinliinalla, ettei hieno, rapea kuori pehmene), ja laitoin muffinit uuniin kypsymään 175 asteeseen noin puoleksi tunniksi.

Kypsien muffinien jäähtyessä valmistin kuorrutteen (jonka myötä muffineista tulee kuppikakkuja). Jääkaapissa oli puoli pakettia appelsiininmakuista tuorejuustoa, sekoitin sen melko kovaksi vatkattuun kermaan, johon olin lisännyt tomusokeria. Tästä seoksesta pursotin muffinien päälle koristeen. Sen kummempiin koristeluihin en nyt ryhtynyt.

Sitten olikin aika ryhtyä varsinaisen ruuan tekoon. Katsoin sekä Valion että Mysi Lahtisen ohjetta. Kermainen kalakeitto aloitetaan kuumentamalla kattilassa voita ja pieneksi silputtua sipulia. Päälle kaadetaan reilu litra vettä, lisätään siihen reilu kourallinen maustepippureita ja muutama laakerinlehti sekä kasvisliemikuutio. Tässä alkuosassa Mysi ja Valio lähestyvät keitontekoa eri kulmista, yhdistin niiden parhaat puolet ja vähän sävelsin omiani.

Mausteliemen kiehuessa kuorin ja paloittelen yhden porkkanan ja vajaan kilon kiinteitä perunoita ja lisään ne joukkoon. Sen jälkeen Mysi kehottaa suurustamaan keiton lisäämällä siihen puolitoista desiä kermaa, johon on sekoitettu 3 ruokalusikallista vehnäjauhoja.

Perunoiden kypsyessä pilkon ostamani merilohen pyrstöpalan sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Varmistan huolella, ettei paloissa ole sen enempää nahkaa kuin ruotojakaan. Lisään kalapalat ja suolan keittoon, annan kiehua hiljalleen ja lopuksi lisään joukkoon kermaa, voinokareen ja runsaasti silputtua tilliä.

Keiton kanssa tarjoan lämmintä pataleipää. Jälkiruokana on kahvia ja teetä sekä banaani-appelsiini-kuppikakkuja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s