Mansikka-aikaan

Erikoisvieraita on tulossa, joten halusin kokeilla jälkiruokaa, jota en ole ennen tehnyt. Ja koska mansikat ovat nyt parhaimmillaan, teen jälkiruokaa mansikoista. Kokeilukohteeksi valikoitui mansikkainen pokekakku. Poke ei tässä nyt viittaa pokemoneihin vaan tökkimiseen, siihen, että kypsään kakkuun tökitään koloja, joihin valutetaan mansikkahilloa.

Koska edellisen satokauden mansikkahillot on jo syöty, tein ensin Marttojen ohjeella hilloa tuoreista mansikoista. Kaksi litraa mansikoita maksoi 10 euroa K-marketin ovensuussa, joten mistään säästötoiminnasta ei ole kyse.

Ladoin mansikat ja puolisen kiloa sokeria teräskattilaan ja survoin ne puisella perunanuijalla soseeksi. Annoin mehustua jonkin aikaa ja lämmitin hiljalleen kiehuvaksi – ensin hellan levy oli ykkösellä, sitten kolmosella – ja kiehutin hiljalleen puolisen tuntia. Aina välillä kokosin reikäkauhalla keitoksen päälle kerääntyvää vaahtoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samaan aikaan kuumensin hillopurkit 100-asteisessa uunissa. Kun hillo oli valmis, kaadoin sen kuumana purkkeihin ja annoin jäähtyä yön yli. Aamulla siirsin hillon jääkaappiin jäähtymään.

Mansikkaisen pokekakun tein Helsingin Sanomien ohjeen mukaan. Vatkasin 200 grammaa huoneenlämmössä pehmennyttä voita ja 2 desiä sokeria vaahdoksi. Lisäsin yksitellen kolme kananmunaa jatkaen vatkaamista. Sekoitin kolmeen desilitraan vehnäjauhoja kaksi teelusikallista vanilijasokeria ja kaksi teelusikallista leivinjauhetta. Sekoitin varovasti jauhot taikinaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pingotin leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle, levitin jäykähkön taikinan siihen päälle ja laitoin 175-asteiseen uuniin noin 50 minuutiksi. Kun kypsä kakku oli jäähtynyt, tökkäsin siihen puuhaarukan varrella koloja ja annoin kakun jäähtyä yön yli.

Tässä tein ohjeeseen nähden virheen, sillä mansikkahillo olisi pitänyt ilmeisesti kaataa vielä lämpimän kakun päälle, jotta se olisi imeytynyt paremmin. Levitin hillon kylmän kakun päälle ja toivoin parasta.

Hillon päälle levitettiin kuorrute: 50 grammaa huoneenlämmössä pehmennyttä voita ja rasia maustamatonta tuorejuustoa vatkataan pehmeäksi, joukkoon lisätään puolitoista desiä (tai enemmänkin) tomusokeria sekä sopiva ropaus vanilijasokeria mausteeksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopuksi kakku koristellaan mansikoilla ja mintunlehdillä. Hauskan näköinen kakku tästä tuli. Toivottavasti maistuu vieraillekin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s