Perinteikäs kahvipöydän koristus: ananaskeikauskakku

Muistan jo lapsuudestani erikoisena kahvipöydän herkkuna ananaskeikauskakun. Se oli kaunis katsella: keltaisten ananasrenkaiden keskellä möllöttivät punaiset kirsikat (joista en oikeastaan pitänyt, mutta jotka olivat olennainen osa tätä herkkua). Itse kakku oli pehmeä, paljon voita imenyt ja sen päällä oli herkullinen kerros tahmeaa, ruskeaa fariinisokeria.

Ohjeen pyysin äidiltäni, kun olin kasvanut tarpeeksi aikuiseksi, että halusin alkaa leipoa tarjottavaa vieraille. Nyt kun vertailen äidiltä kirjoittamaani ohjetta siihen, jonka katsoin verkosta, huomaan, että ohjeet ovat erilaiset.

Verkon ohjeessa vatkataan kolme munaa ja kaksi desiä sokeria vaahdoksi, joukkoon kaadetaan ananastölkin liemi, 4 desilitraa vehnäjauhoja, 2 teelusikallista leivinjauhetta sekä 150 grammaa sulatettua margariinia tai voita.

Mutta äidin ohjeessa tuo 150 grammaa margariinia tai voita annettiin pehmetä huoneenlämmössä ja se sekoitettiin 2 desilitraan sokeria. Joukkoon vatkattiin kaksi munaa, 2,25 desiä vehnäjauhoja sekä jauhoihin sekoitettuna 1 teelusikallinen vanilijasokeria ja 1 teelusikallinen leivinjauhetta.

Miltei samanlaiset aineet, mutta eri tavoin yhteenliitettyinä.

Keikaus-kakusta tulee siten, että kakkuvuoan pohjalle sulatetaan 50 grammaa voita tai margariinia ja siihen sekoitetaan desilitran verran fariinisokeria. Sekoitellaan niin, että ne sekoittuvat tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Voi käyttää myös irtopohjavuokaa, jonka pohjalle pingotetaan kireälle leivinpaperia (mutta kun viimeksi tein näin, valui uunin pohjalle käryämään irtopohjavuoan välistä rasvaa ja taikinaa).

Voi-fariinisokeriseoksen päälle asetellaan ananasrenkaat ja niiden koloihin ja väleihin sopivaksi katsottu määrä säilöttyjä kirsikoita.

Tämän hienouden päälle valutetaan varovasti taikina ja laitetaan 175-asteiseen uuniin joko 50–60 minuutiksi (ensimmäinen ohje) tai 35 minuutiksi (äidin ohje).

Kun kakku on vähän jäähtynyt, se kumotaan varovasti tarjoiluastialle. Kakku on mielestäni parasta jäähtyneenä tai jopa jääkaappikylmänä. Maku vain paranee, jos sen tarjoaa vasta seuraavana päivänä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.