Metsästystä ja iltapalaa: suppilovahveromunakas

Kaikkien aikojen paras sieni- tai pikemmin sienestyskirja on Vladimir Solouhinin kirjoittama esseekokoelma Kolmas metsästys (1988). Se kuvaa runollisesti ja yksityiskohtaisesti venäläisiä sieniretkiä, silmänkantamattomiin jatkuvia herkkutattimääriä ja rauhallista samoilua metsää tarkkaillen ja sen ääniä kuunnellen. Esimerkiksi näin:

Metsään voi vihreältä, auringon valossa kylpevältä niityltä astua sisään kuin kadulta puolihämärään huoneeseen. Vasta kun silmät ovat jonkin aikaa totutelleet hämärään, alkaa erottaa jokaisen maassa olevan kuusenkävyn ja sienen. Ainoastaan auringon laskiessa sen säteet lipuvat metsään kuin punaiset valonheittimet. Silloin puut ovat toiselta puolelta kirkkaanpunaisia ja toiselta mustia. Jokainen kumpare ja jokainen sieni heittää taakseen pitkän, mustan varjon. Jos auringonlaskua katselee metsän syvyyksistä, vio nähdä kaistaleen puunrunkojen viivoittamaa punaista taivasta. Tällaisena hetkenä kaikki on jollakin tavalla kummallista, epätodellista ja mielikuvituksellista kuusimetsässämme. Jos kyseessä olisi aamunsarastus, niin taivas olisi varmaan sokaisevan kirkas ja jokaisen rungon ympärillä loistelisi lisäksi sädekehä. Mutta näin iltaruskon aikaan on aivan rauhallista, äänetöntä ja elotonta.

Teoksessa kuvaillaan tarkasti ja rakastaen monenlaisia sieniä, niiden säilömistä ja niiden valmistamista herkulliseksi ruuaksi. Keskeiseksi nousee kuitenkin kirjailijan luontosuhde ja rakkaus metsään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koska tämä on sieniruokapäivitys, voisi olettaa, että tähän kohtaan tulisi poeettinen kuvaus omasta sieniretkestäni, jalkojen alla painuvasta sammaleesta ja sammalten keskellä törröttävästä oranssijalkaisesta ja ruskeahattuisesta sienestä, johon laskevan auringon säteet osuvat.

Mutta ei. Hankin omat sieneni kauppatorilta. Ostin kaksi isoa pussia eilen poimittuja suppilovahveroita, kun kerrankin pääsin käymään kaupungin keskustassa toriaikaan. Olin valtavan iloinen saaliistani!

IMG_0584

Illalla kotiin päästyäni täytin ensin sienikuivurin sienillä ja laitoin jäljelle jääneet jääkaappiin odottamaan vuoroaan. Sitten ryhdyin nälkäisenä valmistamaan itselleni iltapalaa: suppilovahveromuhennosta ja munakasta.

Revin kuumalle pannulle vahverot hetkeksi kuumenemaan, niin että enin kosteus haihtuisi niistä. Sen jälkeen lisäsin voinokareen ja silputtua sipulia. Annoin hautua hetken aikaa, että sipuli pehmenee. Maustoin suolalla, mustapippurilla ja yrttimausteella. Sen jälkeen lisäsin lorauksen kermaa ja annoin hautua vielä hetken verran.

IMG_0585

Sillä aikaa valmistin munakasainekset: rikoin kulhoon kaksi kananmunaa, sekoitin haarukalla rakenteen rikki, lisäsin suolaa ja valkopippuria (paha virhe Mysi Lahtisen mukaan, hän kehottaa lisäämään suolan vasta miltei kypsän munakkaan päälle, ettei siitä tule vetinen) sekä lorauksen kermaa.

IMG_0587

Kun sienimuhennos oli kypsynyt, kaadoin sen lautaselle odottamaan. Kuumensin pannun uudelleen, lisäsin nokareen voita ja kaadoin munakasseoksen päälle. Pienensin lämpöä. Puuhaarukalla siirtelin munaseosta reunoilta keskemmälle kunnes se alkoi hyytyä. Kun munakas oli miltei kiinteä, kaadoin sienimuhennoksen sen toiselle reunalle ja kumosin munakkaan toisen reunan muhennoksen päälle.

Siirsin lautaselle, lisäsin tomaattia ja raejuustoa ja söin.

Taitettu munakas, kolme luumutomaattia ja keko raejuustoa lautasella

Jälkisanat: Munakasta tehdessä ja syödessä tuli mieleeni, kun 1980-luvun puolivälissä kävin ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa kurssin, jolla valmistui ”perinteisen ruokaravintolan kokiksi” (minulla on siis koulutus ruuanlaittoon, mitä ei aina uskoisi) ja opiskelijat tekivät ruokaa lounasravintolaan, jossa kävi ihmisiä syömässä. Tarjoilijaoppilaat tarjoilivat heille. Alkupalana oli silloin usein taitettu munakas, jonka sisällä oli eilispäivän tähteistä tehtyä muhennosta. Nyt sekin taito tuli käyttöön.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.