Simppeli juuresvuoka

Kun olin nuori ja vähävarainen kasvissyöjä ankealla 1980-luvulla, jolloin juuri mistään ei saanut kasvisruokaa, piti keksiä ja tehdä itse. Tosin taisin elää suurimman osan 1980-lukua lämpimillä voileivillä. Mutta joskus tein myös ruokaa.

Vähävaraisenkin opiskelijan kaapista löytyi useimmiten halpoja ja hyvinsäilyviä juureksia: perunaa, porkkanaa ja sipulia. Niistähän pystyy tekemään vaikka mitä. Mielestäni aivan omakeksimäni ruoka on juuresvuoka tai raastettu juureslaatikko – tosin saattaa olla, että joku muukin on joskus tehnyt tällaisen ruuan, mutta ei anneta sen nyt häiritä.

Juureslaatikkoa varten raastetaan uuninkestävään vuokaan karkealla raastimella perunoita ja porkkanoita sen verran kuin haluaa tai tarvitsee. Tätä vuokaa voi syödä myös seuraavana päivänä. Lisäksi silputaan joukkoon sipulia ja jos löytyy, niin myös valkosipulia.

Koska nykyään saa kaupasta myös muita juureksia, voi joukkoon lisätä oman maun ja mielen ja kaapin valikoiman mukaisia juureksia raasteena. Itse raastoin tänään mukaan bataattia, jota ei vielä 1980-luvulla ollut suomalaisista kaupoista tietääkseni saatavissa.

Maustoin juuresraasteen Herbamare-yrttisuolalla, mustapippurilla sekä herbes de provencale -yrttiseoksella, joka oli 1980-luvulla parasta mitä tiesin (olin tuonut ison pussin mausteseosta mukanani interreililtä, sitä riitti pitkälle 1990-luvun puolelle asti). Tässä kohtaa voi jokainen valita itseään miellyttävän yrttiseoksen.

Ruuan seuraava vaihe riippuu siitä, minkälainen syöjä on kyseessä. Itse kaadoin aikoinaan maitojauheesta ja vedestä sekoitettua nestettä raasteen joukkoon. Silloin en syönyt kananmunaa, joten kun maitojauhetta lisäsi nesteeseen vähän ohjeistusta enemmän, se toimi kananmunan kaltaisena kiinteyttäjänä. Vegaaniversiossa käytetään kaura-, soija- tai kookosmaitoa (tai -kermaa). Itse sekoitin kermaan yhden kananmunan ja sekoitin nesteen raasteen joukkoon. Lopulta raastoin vielä mustaleimaemmentalia kuorrutukseksi. Tämänkin voi korvata vegaanisella juustolla tai jättää kokonaan pois.

Vuoka kypsyy 200–225-asteisessa uunissa noin tunnissa – kypsymisaika riippuu vuoan koosta ja juuresraasteen paksuudesta. Varmista, että juurekset ovat pehmenneet kypsiksi ennen syömistä. Voit peittää loppuvaiheessa vuoan foliolla, jos et halua tummentunutta juustoraastetta. Juuresvuokaa voi syödä sellaisenaan, leivän kanssa, jonkin liha- tai kala-lisukkeen ohessa, raejuuston tai salaatin kera.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.