Vatkattu marjapuuro

Yksi tärkeitä lapsuuden makuja on vatkattu marjapuuro, jota syötiin maidon kanssa. Se oli marjapuuron punaista, lohkeilevaa ja vähän kirpeää ja hapanta.

Aikuiseksi tultuani opettelin tekemään sitä itse, silloin kun oli puolukoita pakastimessa. Äidin poimimia silloin ja nyt. Opin lisäämään vähän soseutettuja mansikoita mukaan, niin maku pehmeni ja makeutui.

Kun ryhtyy tekemään puolukkapuuroa, ensin pitää keittää nelisen desilitraa puolukoita (ja mansikoita) litrassa vettä niin kauan, että ne ovat luovuttaneet makunsa. Sen jälkeen voi siivilöidä puolukan kuoret pois pilkuttamasta puuroa. Mutta voi myös jättää kokonaiset puolukat puuroon sattumiksi, kuidun lähteiksi. Tai voi soseuttaa puolukat jo ennen pakastamista.

Välillä en uskonut ohjeita vaan lisäsin mannaryynejä niin paljon, että lopputulos oli paksua ja jämähti kiinni kattilaan. Joskus mannaryynit eivät millään meinanneet puuroutua ja puuro jäi laihaksi litkuksi.

Useimmiten kuitenkin luottamus ohjeeseen, puuron jäähtyminen ja vatkaaminen auttoivat ja puurosta tuli juuri oikeanväristä ja koostumukseltaan juuri oikeanlaista.

Tänään katsoin ohjetta Marttojen sivuilta: litra vettä, desilitra sokeria (vaihdoin osan ruokosokeriksi) ja teelusikallinen suolaa. Kolme desilitraa puolukoita ja muutama mansikka. Keitetään hetken aikaa tai jopa vartin verran kuten ohjeessa sanotaan.

Lisätään kiehuvaan marjaliemeen hitaasti puolitoista desilitraa mannaryynejä, sekoittaen vispilällä koko ajan. Jos ei sekoita koko ajan tai jos hulauttaa mannaryynit kerralla, ne paakkuuntuvat ikäviksi kokkareiksi, joita ei saa rikki vatkaimellakaan. Nyt niin ei tapahtunut.

Puuron annetaan kiehua vartin, jopa puolisen tuntia. Nostetaan jäähtymään. Tässä vaiheessa puuro on hyvin juoksevaa. Se kiinteytyy jäähtyessään. Luota siihen.

Kun puuro on jäähtynyt ja jähmettynyt, se vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Annetaan jäähtyä (illalla tehty puuro oli aamuksi jäähtynyt juuri oikealla tavalla lohkeavaksi). Nautitaan maidon tai jonkun muun itselle maistuvan lisukkeen kanssa. Muistellaan lapsuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.