Englantilaisia sconeseja

Yksi hienoimpia asioita Brittein saarilla on mennä iltapäivällä teehuoneeseen ja tilata pannullinen teetä, sandwichejä ja sconeseja. Niiden äärellä voi istua ja nauttia olostaan pitkään. Sen herkullisempaa iltapäiväateriaa ei olekaan. Itse asiassa Afternoon Tea -niminen ateria on oikeastaan liian iso, mutta siitä sai kevyemmän version yhdellä voileivällä ja sconesilla, joka oli juuri sopivan kokoinen annos.

E-teaket-nimisestä teehuoneesta tuli oma suosikkini viimevuotisella Edinburghin matkallani

Koska tykästyin viime matkallani Britanniaan niin kovasti teepöydän herkkuihin, hankin itselleni edullisen matkamuiston: reseptivihon vanhanaikaisia teepöydän reseptejä. Hintakaan ei ollut kuin pari puntaa.

Reseptivihko on täynnä toinen toistaan ihanampia kakkuja, pikkuleipiä, leivoksia ja voileipiä. Reseptit olivat helppoja – tosin brittiläisissä jauhoissa on ilmeisesti leivinjauhe valmiina, ja myös erikoiset mittayksiköt ja uunin lämpötilat hankaloittivat reseptien lukua. Leipominen onnistui silti ja korvaavia ainesosia löytyi kaupasta.

Mutta sconesien kohdalla tulikin tenkkapoo. Niiden sisään kuuluu ehdottomasti levittää paksua kermaa ja hilloa. Tavallinen kuohukerma ei käy, vaan oikeanlainen koostumus syntyy vain kermasta nimeltä double cream. Samaista kermaa tarvittiin useassa muussakin ohjeessa.

Suomen kaupoista sellaista ei löytynyt, joten en leiponut sconeseja.

Ennen kuin nyt.

Kun huomasin, että Valio on ryhtynyt valmistamaan kaipaamaani double creamia, jota myydään täyteläisen kuohukerman nimellä, sitä piti heti hankkia jääkaappiin.

Ja koska kerran oikeanlaista kermaa oli kaapissa, piti myös valmistaa sconeseja, heti kun vain aikaa löytyy. Tänään löytyi.

Sconeseihin on tarjolla monenlaisia ohjeita. Tällä kertaa käytin melko yksinkertaista löytämääni reseptiä ja sekoitin pehmenneeseen voihin (50 g) vehnäjauhoja (3 dl), leivinjauhetta (1 tl), suolaa (ripaus) ja sokeria (1,5 rkl). Lopuksi kaadoin joukkoon 1 1/4 dl maitoa ja sekoitin taikinan tasaiseksi. Levitin taikinan jauhotetulle leivinalustalle ja painelin juomalasilla ympyröitä (ei saa pyörittää), jotka nostin pellille. Voitelin maidolla (no en muistanut, mutta kannataa voidella). Annoin kypsyä 225 asteessa noin vartin.

Taikinasta tuli kahdeksan sconesia

Tarjoilin lämpimänä vaahdoksi vatkatun kerman ja vadelmahillon kanssa.

Sconesit jäivät vähän pieniksi ja mataliksi, mutta maku oli herkullinen.
Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Englantilaisia sconeseja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.