Lanttulaatikko

Lanttulaatikko on niin itsestään selvä osa joulun ruokapöytää, että en ole siitä koskaan ennen älynnyt omaa postaustaan kirjoittaa. Lanttulaatikko tehdään niin kuin kuuluu tehdä, mitä siitä sitten enempää kirjoittelemaan. Aaton ruokapöydässä käydyn keskustelun myötä havahduin kuitenkin siihen, että myös lanttulaatikko voidaan tehdä eri tavoin (kananmunien määrä, paistoaika) tai ylipäätään sen tekotapa voi olla tuntematon.

Kuvituskuvana joulukuusessa roikkuva pikkuisen lommoutunut joulupallo. Sitä on mukavampi katsella kuin vaikkapa kuvaa lanttusoseesta.

Tässä siis tiedoksi muille ja muistiin itsellenikin: miten teen lanttulaatikon. Lähtökohtanani on muinainen Pirkka-lehdessä julkaistu ohje. Siinä lanttulaatikko tehtiin alusta pitäen: ostetaan lantut, keitetään ne, kuoritaan ja soseutetaan ja lisätään keitinvettä.

Joskus olen perinnepäissäni tehnyt niin itsekin. Mutta viime vuodet olen säästänyt itseäni ja ostanut kaupasta valmista lanttusosetta. Se on oikein hyvää – mutta niissäkin on eroja: puolen kilon pötkylä luomusosetta on huomattavasti juoksevampaa kuin kilon pussukka peruslanttusosetta. Mutta molemmista tulee oikein hyvää laatikkoa. Alla ohje molempiin lanttumääriin. Lanttulaatikosta saa mainiosti myös vegaaniversion.

Kaada kulhon pohjalle 1 dl korppujauhoja ja 2 dl kermaa (puolen litran soseeseen 1/2 dl korppujauhoja ja 1 dl kermaa) ja sekoita keskenään. Korppujauhot turpoavat. Voit käyttää kuohukermaa, maustamatonta ruokakermaa tai suosimaasi kasvipohjaista kermavalmistetta.

Koska korppujauhot turpoavat nopeasti ja tuloksena voi olla tiivis möykky, siirry nopeasti seuraavaan vaiheeseen:

Sekoita joukkoon 1/2 dl (tai muutama ruokalusikallinen puolen litran soseeseen) siirappia, 1 muna (tämä jää vegaaniversiosta luonnollisesti pois), ropaus inkivääriä ja ropaus valkopippuria. Maustaminen on aina makuasia eli mausteita käytetään sen mukaan, mitä halutaan.

Sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Kaadetaan uunivuokaan. Haarukalla voi tasoittaa ja kuvioida laatikon pinnan kauniiksi. Päälle ripotellaan korppujauhoja ja halutessaan voinokareita.

Lanttulaatikko kypsyy uunissa 150 asteessa. Ohjeen mukaan valmista tulee puolessatoista tunnissa. Itse kypsennän laatikkoa pidempään, niin että se on tummunut paahteiseksi ja syvän makuiseksi. Siinä voi hurahtaa 2–3 tuntia. Mutta tummaksi kypsynyt lanttulaatikko on erinomaisen makuista.

Edullisena ja helposti valmistuvana ruokana lanttulaatikko sopii ruokapöytään muulloinkin kuin jouluna.

Tässä jouluaaton ruokapöytä vuodelta 2015.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.