Herkkuja juhlapöytään

Nyt on taas aika juhlia esikoisen syntymäpäivää. Päivänsankarin pyynnöstä ja perinteitä kunnioittaen teen kinuskikakun, mutta vähän eri ohjeella kuin aikaisemmin. Ja koska juhlapäivä sattuu olemaan myös laskiaissunnuntai, teen bonuksena vielä laskiaispullia, kinuskitvistillä.

Valmistelut pitää aloittaa jo edellisenä päivänä. Leipominen onkin mainio tapa irroittaa itsensä kauhistuttavista uutisista ja tulevaisuusskenaarioista. Kun keskittyy mittaamiseen, vatkaamiseen, munien rikkomiseen ja uunin tarkkailuun, on läsnä juuri siinä hetkessä. Ja koska on valmistamassa herkkuja läheistensä iloksi, mieli on tyyni ja oikeanlaisiin asioihin suuntautunut.

Laskiaispullat tehdään pullataikinaan, joka on pääpiirteissään aina samanlainen. Valmistautumismielessä luin Helsingin Sanomien jutun pullanleivonnan nikseistä ja onnistumisen maksimoimiseksi seurasin Kinuskikissan laskiaispullaohjeistusta.

Lämmitin 5 dl laktoositonta maitoa kädenlämpöiseksi. Lisäsin joukkoon 50g paketin hiivaa nokareina. Sekoitin.

Lisäsin maitoon 2 dl sokeria, 2 rkl kardemummaa, 1 rkl vanilijasokeria, 1,5 tl suolaa ja kananmunan.

Muistin, että minunhan piti tehdä vegaanista pullaa ensi viikon vegaanivierasta silmälläpitäen. No, se ei enää onnistu. Pitää leipoa jotain muuta ensi viikolla.

Kun kaikki aineet olivat sekoittuneet, aloin lisätä vehnäjauhoja desilitra kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Kun olin lisännyt noin 8 dl, kaadoin joukkoon kattilasta 200 g sulatettua ja vähän jäähtynyttä voita. (Toivottavasti luet ohjeen kokonaan ennen kuin ryhdyt leipomaan, ettei tämä tule yllätyksenä.)

Voita saa sekoittaa jonkin aikaa, ennen kuin se liukenee taikinaan. Jatkan jauhojen lisäämistä niin, että taikinassa on noin 14 dl vehnäjauhoja ja taikina alkaa irrota reunoistaan. Ohjeessa kehotetaan vaivaamaan taikina loppuvaiheessa käsin, mutta minä luotin loppuun asti puuhaarukkaan.

Taikinakulho peitetään pyyheliinalla ja jätetään nousemaan suhteellisen lämpimään paikkaan noin 45 minuutiksi.

Sillä aikaa valmistin kinuskikakun pohjan. Käytin ohjeena K-ruoka-sivuston appelsiini-kinuskikakun ohjetta, ainakin tiettyyn vaiheeseen asti.

Vatkasin neljä kananmunaa ja 1,5 dl sokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkattavien munien on aina hyvä olla mahdollisimman huoneenlämpöisiä.

Sekoitin yhteen kulhoon 1 dl perunahauhoja, 0,5 dl vehnäjauhoja, 0,5 dl kaakaojauhetta, 1 tl vanilijasokeria ja 1,5 tl leivinjauhetta. Siivilöin ne pikkuhiljaa muna-sokerivaahtoon rauhallisesti sekoittaen. Olimme juuri ostaneet terässiivilän, joten tämä vaihe onnistui nyt mainiosti. Aiemmin olen vain kaatanut jauhot taikinaan.

Taikina kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on hyvä levittää leivinpaperia, ettei taikina valu uunin pohjalle. Ohjeessa kehotetaan käyttämään 20 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa, jotta kakusta tulee pieni ja korkea. Minun vuokani on vähän suurempi, joten kakusta tulee suurempi ja matalampi.

Kakku paistetaan 175-asteisessa uunissa 30 minuuttia, niin että kakku alkaa irrota vuoan reunoista. Annetaan jäähtyä ja kumotaan tarjoiluastiaan.

Kakun ollessa uunissa palasin taas pullataikinan ääreen. Se oli noussut mukavasti. Nostelin taikinasta kourallinen kerrallaan hyvin jauhotetulle leivonta-alustalle. Pyöritin taikinasta pötkön, leikkasin sen paloiksi ja pyörittelin paloista kämmenien välissä pyöreähköjä pullia. Näinhän pullia tehdään.

Laitoin pullat nousemaan leivinpaperin päälle. Voitelin kananmunalla ja ripottelin päälle ruokosokeria tai fariinisokeria. Yhden pellillisen tein sokeripullia eli sekoitin pehmeään voihin fariinisokeria, ja levitin mössön pullan päälle. Äiti teki vähän tämänkaltaisia pullia, kun olin lapsi.

Pullien pitää antaa nousta vielä tässä pellillä, jotta lopputulos on onnistunut. Tämä kahteen kertaan kohottaminen oli sen Hesarin jutun ydin. Toinen vinkki oli, että ei saa lisätä liikaa jauhoja.

Pullia paistoin 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia. Aika riippuu tietysti pullien koosta ja uunista. Kun pullat ovat saaneet vähän ruskeaa väriä, ovat ne kypsiä. Liian pitkään ei kannata odotella, etteivät ne kovetu liikaa.

Pullien paistuessa ja kakun jäähdyttyä ryhdyin aloittamaan sen täyttämistä. Halkaisin kakkupohjan kahteen osaan – ohjeessa oli kolmeen osaan, koska siinä käytettiin pienempää vuokaa. Kostutin pohjat vastapuristetulla appelsiinimehulla ja appelsiinimarmeladilla.

Täytin ja kuorrutin kakun appelsiini-tuorejuustokreemillä. Sekoitin vajaaseen 200 grammaan pehmennyttä voita yhden paketillisen maustamatonta, laktoositonta Philadelphia-juustoa, noin 5 dl tomusokeria ja lorauksen appelsiinimehua (ohjeen appelsiinikuoriraasteen sijaan). Ohjeessa oli vielä 2 rkl kermaa, mutta sen unohdin. Tein myös pienemmän annoksen kuin ohjeessa, jossa käytettiin huomattavasti reippaammin tuorejuustoa.

Kreemistä tuli klomppisempaa kuin ohjeen kuvassa. Eikä minulla ollut palettiveistäkään, jolla olisi saanut pinnan sileäksi. (Ratkaisu tähän ongelmaan selviää kuvan jälkeen.)

Ratkaisu epätasaisen kuorrutteen ongelmaan on: överikoristelu! Kun koristeita on tarpeeksi ja vähän enemmänkin, kukaan ei huomaa niiden alla olevaa epätasaista kuorrutetta.

Kuorrutin kakun reunat kinuskikastikkeella (1,5 dl fariinisokeria + 1,5, dl kermaa, kiehautetaan miedolla lämmöllä, kunnes kastike sakenee riittävästi). Päälle ripottelin sormisuolaa. Tein kinuskikastikkeesta myös ristikon kakun keskelle.

Lopuksi koristelin kakun karkeilla. Appelsiini-teema jatkui suklaanapeissa ja tuleva pääsiäinen näkyi hedelmärakeissa.

Kakusta tuli hieno, värikäs, mehevä ja herkullinen!

Laskiaissunnuntain kunniaksi tuunasin pullat: Leikkasin hatun pois. Laitoin osaan mansikkahilloa, osaan kaupasta ostamaani mantelimassaa. Pursotin ympärille kinuskikastikkeella maustamaani kermavaahtoa.

Tarkoitus oli, että pullan koristelusta (ruokosokeri tai fariinisokeri) voisi päätellä, onko kyseessä hillo- vai mantelitäyte, mutta hatut menivät jostain syystä sekaisin. Täyte paljastui siis syöjälle yllätyksenä.

Ruuan (valkosipulilla ja sitruunalla maustettua, foliossa haudutettua lohta sekä feta-uunijuureksia) jälkeen herkut maistuivat ja maailman pahuus ja ahdistus väistyivät, ainakin hetkeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.