Perinneleivontaa: Konjakkibladit

Olen kuunnellut porilaisen kirjailijan Leila Tuuren useimmiten Porin seudulle sijoittuvia historiallisia romaaneja. Ne ovat kevyttä kuunneltavaa ahdistavina aikoina, mutta myös kertovat suhteellisen luotettavasti siitä, minkälaista elämä Porissa on menneinä vuosisatoina ollut. Nykyään aktiivisia eläkepäiviä viettävä Tuure on toiminut aiemmin historianopettajana, ilmeisesti myös minun vanhassa koulussani Riihikedossa (nykyisin kai suomalainen yhteiskoulu). Osa kirjoista on ilmestynyt jo vuosia sitten, mutta ne ovat saaneet uuden elämän e-kirjoina ja äänikirjoina.

Koska romaanit kuvaavat säätyläisten elämää, niissä järjestetään paljon juhlia ja kutsuja. Jonkin aikaa romaaneja kuunneltuani aloin kiinnittää huomiota siihen, että kahvin kanssa oli aina tarjolla konjakkibladeja.

Katkelma Leila Tuuren romaanista Espanjalainen rouva

Minua alkoi kiinnostaa, minkälaisia nämä konjakkibladit oikein olivat ja ryhdyin tekemään ”omaa tutkimusta”, kuten nykyään sanotaan eli googlasin. Tehtävä ei ollut niin helppo kuin olisi voinut olettaa, sillä juuri tuolla nimellä leivonnaisia ei löytynyt.

Konjakkibladeja myydään nykyisin nimellä konjakkilehti, ja ohje löytyi nimellä porilainen konjakkiplari. Sitä ryhdyin sitten noudattamaan, kunhan olin ensin hankkinut pikkuruisen pullon konjakkia matkallani Viroon.

Desilitran pullosta riittää useampaankin leivontakertaan

Konjakkibladien taikina on yksinkertainen: 250 grammaan huoneenlämpöistä voita sekoitetaan 150 grammaa sokeria. Sen jälkeen lisätään 400 grammaa vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu 1 tl leivinjauhetta. Lopuksi taikinaan lisätään ruokalusikallinen konjakkia mausteeksi.

Valmis taikina, jossa on liian vähän jauhoja

Tässä kohtaa en jaksanut lähteä etsimään vanhaa Kotiruoka-keittokirjaani, jonka takaosassa on muuntotaulukko sille, miten painomitat muutetaan tilavuusmitoiksi eri ruoka-aineiden kohdalla. Lisäsin siis taikinaan reilut neljä desilitraa jauhoja, mikä oli liian vähän. Internetissäkin näyttäisi olevan tarjolla muuntolaskuri, jonka mukaan 1 dl jauhoja painaa 65 grammaa. Nyt vaaditaankin jo laskinta selvittämään se, että jauhoja olisi itse asiassa tarvittu reilut 6 desilitraa. Ei ihme, että pikkuleivät levisivät uunissa.

Konjakkibladien kuuluisi olla tammenlehden muotoisia. Jostain syystä laajasta piparkakkuformuvalikoimastani ei tuollaista muotoa löytynyt, joten tein pilvenmuotoisia pikkuleipiä – oikeasti pilvenmuotoisella formulla tehdään suklaaleipiä.

Käytin muottina punaista, muovista pilviformua, jonka tyttäreni sai 6-vuotislahjaksi.

Pikkuleipien päälle ripottelin ruokosokeria ja voitelin munalla. Ohjeessa kehotettiin vanhanaikaisen suurpiirteisesti ”paistamaan kypsäksi” 175 asteen lämmössä. Siihen meni reilu viisi minuuttia. Kuten sanottua, leipäset lässähtivät uunissa johtuen liian vähäisestä jauhomäärästä.

Konjakkibladeja tarjolla

Kauniiksi lopputulosta ei voi kehua, eikä näitä kyllä olisi Leila Tuuren kuvaamissa kahvikesteissä kehdattu laittaa tarjolle. Mutta Porissa asuvat sukulaiseni söivät kiltisti heille tarjoamani pikkuleivät ja sanoivat, että maku on kuitenkin tärkein.

Kun tein vielä vähän lisää tutkimusta googlella, löysin tiedon, että Satakunnan museosta voisi ostaa oikeanlaisen formun, jonka mukana tulee myös ohje. Lisäksi löysin opinnäytetyön, jossa oli kerätty satakuntalaisia ruokatarinoita. Konjakkiplarit olivat saaneet oman lukunsa. Ne yhdistettiin nimenomaan Poriin ja juhliin, kuten Leila Tuuren romaaneissakin. Ohjetta oli tärkeää noudattaa aivan kirjaimellisesti, muutoin lopputuloksena ei ollut aitoja konjakkiplareja. Käyttämässäni ohjeessa oli sekä konjakkia että leivinjauhetta, mutta alkuperäisessä ohjeessa konjakki toimi nostatusaineena, jolloin leivinjauhetta ei tarvittu. Ennen uuniin laittamista pikkuleivän päälle tehtiin pikkulusikan reunalla lehden ruotien näköisiä koristeita.

Minulla on vielä vähän harjoittelemista, ennen kuin saan aikaan tällaisia, aitoja konjakkiplareja.

2 vastausta artikkeliin “Perinneleivontaa: Konjakkibladit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.