Pikkusuolaisia isolle joukolle

Olin jo jonkin aikaa pähkäillyt, pitäisinkö juhlat täyttäessäni pyöreitä vuosia. Ja jos järjestäisin, niin minkälaiset ja missä. Tilanne kuitenkin ratkesi ennen kuin ehdin tehdä mitään päätöksiä. Yllätyksekseni työkaverini järjestivät syntymäpäivieni aatoksi juhlaseminaarin, jossa oli myös kakkukahvit. Seminaarin jatkopaikaksi he olivat varanneet suosikkibaarini Ullakon, joka muistuttaa kovasti perinteistä mummolaa tai 1920-luvun salakapakkaa tai fantasiaromaanin sokkeloista salonkia. Ongelmana vain on se, että paikka on hissittömän talon kolmannessa kerroksessa eli esteetön se ei ole.

Baarissa ei ole myöskään ruokatarjoilua, joten päätin tehdä vierasjoukolle pieniä suolaisia paloja kylmänä nautittavaksi. Kaikki piti leipoa edellisenä päivänä valmiiksi, säilyttää autossa seminaarin ajan ja viedä sitten juhlapaikkaan ja laittaa tarjolle. Onneksi puolisoni ja ystäväni lupasivat auttaa tässä kohtaa. Koska paikassa ei ollut myöskään astioita, oli pakko tyytyä kertakäyttölautasiin.

Paikalle tulevien vieraiden määrä nousi noin 50 henkeen eli leivottavaa riitti. Koska osa vieraista oli vegaaneja ja osa laktoosi-intolerantteja, päätin tehdä suurimman osan tarjottavista vegaanisina. Huomioon piti ottaa myös gluteenittomalla ruokavaliolla olevat vieraat. Mutta koska keittiöni ei ole gluteeniton, piti turvautua valmiisiin tuotteisiin eli hankin juustonmakuisia suolakeksejä.

Muutoinkin päätin päästää itseni mahdollisimman helpolla, etten olisi aivan uuvuksissa juhlapäivänä. Siksi ostin kaksi pakettia vegaanista voitaikinaa ja kaksi pakettia vegaanista piirakkapohjaa. Etsiskelin erilaisista ruokaohjesivustoista sopivia ohjeita ja hankin tarvittavat ainekset kaupasta.

K-ruokasivun ohjeella päätin tehdä pieniä juustopiirakoita. Sulatin 400 gramman pakkauksen piirakkataikinaa ja kaulitsin sen ohuemmaksi ja leikkasin veitsellä pieniin ruutuihin. Niitä tuli noin 35 kappaletta. Painelin taikinan minimuffinssivuokiin. Yksi uunipelti täyttyi niistä kokonaan. Tässä kohtaa olisi pitänyt esipaistaa pohjat, mutta unohdin sen, kun oli niin paljon meneillään. Eli valmistin täytteen raastamalla paketillisen laktoositonta Pirkka vuohenjuustoa ja sekoittamalla siihen kaksi kananmunaa ja purkillisen laktoositonta creme fraichea. Kaadoin jokaiseen vuokaan pienen lusikallisen täytettä. Kypsensin 225-asteisessa uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes pohja oli kypsää ja täyte hiukan ruskettunut.

Myllyn Parhaan ohjeen mukaan tein vegaanisia sienimuffineja. Liotin vedessä reilun desilitran kuivattuja sieniä. Sekoitin kulhossa 4 dl vehnäjauhoja ja desin verran spelttijauhoja, teelusikallisen leivinjauhetta sekä mausteita: pippuria, yrttisuolaa, välimeren yrttimaustetta, mustapippuria. Silppusin puoli purkillista aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä, kaadoin ne sekä lorauksen öljyä jauhojen joukkoon. Lisäsin puoli purkillista chilimaustettua vegaanista tuorejuustoa, pari desilitraa kookosmaitoa ja vettä ja/tai omenatuoremehua niin, että taikinasta tuli notkeaa.

Asettelin muffinipellin koloihin paperisia muffinivuokia ja täytin jokaisen vuoan reilulla lusikallisella taikinaa. Tein taikinaa kaksi annosta, joten tuloksena oli noin 40 muffinia.

Juustokierteet ei ole vegaaninen ohje, mutta herkullinen ja helppo tarjottava, joita olen usein tehnyt. Sulatin 8 voitaikinalevyä. Viipaloin jokaisen niistä pitkittäin kolmeen osaan. Kiersin viipaleet pari-kolme kertaa kierteelle, voitelin vatkatulla kananmunalla ja ripottelin päälle mustaa emmentaljuustoa raasteena sekä siemeniä. Yhdelle pellille mahtui 12 kierrettä, joten tästä tuli kahden pellillisen satsi. Kypsensin 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kierteiden pinta oli vähän ruskistunut.

Lopusta voitaikinasta tein vegaanisia fetahyrriä, joista tuli kyllä vähän oudon näköisiä. Liitin kolme sulanutta voitaikinalevyä yhteen, kaulitsin taikinaa ohuemmaksi ja levitin levyn päälle vegaanista pestoa ja murustelin vegaanista fetajuustoa. Sen jälkeen käärin taikinan rullalle ja leikkasin reilun sentin paksuisia paloja rullasta. Tein tällaisia rullia kaksi annosta. Paistoin noin 200-asteisessa uunissa vartin verran, että hyrrien pinta oli ruskistunut. Ne kyllä levisivät vähän odottamattomasti, mutta mahtuivat kuitenkin pellille.

Lopusta piirakkataikinasta valmistin vegaanisia tomaattiempadoita. Kaulitsin sulaneen taikinan ohueksi levyksi, ja tein isolla Taika-mukilla vajaa 10-senttisiä ympyröitä. Ympyröiden toiseen reunaan asettelin tilkkasen vegaanista pestoa, viipaloitua minitomaattia ja nokareita vegaanista fetaa ja basilikanlehden. Käänsin toisen puolen päälle ja kiinnitin reunat yhteen haarukalla. Voitelin empadat vedellä ja kypsensin 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Juustoisten leivonnaisten oheen hankin vielä neljä pakettia viinirypäleitä. Ne sopivat kaikille.

Makeannälkään laitan vielä tarjolle pari pussia karamelleja: Marianne-karkit sekä Pihlajanmarjakarkit (eli kettukarkit) ovat sekä vegaanisia että gluteenittomia.

Iltajuhlien paikaksi valikoitui ihana, mummolamainen Ullakko-baari. Kaikki on nyt valmiina iltaa varten.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.