Pihalta pöytään: Yrttipiirakka

Sain jokin aika sitten ystävän luona erinomaisen hyvää yrttipiirakkaa. Siitä opin, että lipstikka ei ole pelkästään keittomauste vaan myös piirakan maukas ainesosa. Nyt tarvittaisiin piirakkaa sekä iltapalaksi että huomiseksi evääksi mökkimatkalle. Siksi teenkin koko pellillisen piirakkaa. Pääyrtiksi tulee voimakas lipstikka, joka sopii mainiosti paitsi keittoon myös piirakkaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ohje löytyi tutulta Kotikokki-sivustolta ja sen mukaan lähdin liikkeelle: 250 grammaa pehmennyttä voita, noin 6 desilitraa vehnäjauhoja (tai vehnäjauhot loppuivat kesken ja jatkoin niitä tattarijauhoilla) ja sopivasti vettä (ohjeessa 4 ruokalusikallista, mutta kuka vettä koskaan niin tarkasti mittaa).

Taikinan annetaan vetäytyä jääkaapissa ja sillä aikaa käyn poimimassa ulkoa sopivan määrän yrttejä: lipstikan lisäksi meiramia (joka on villiintynyt vähän liiaksikin), rakuunaa, timjamia, rosmariinia, korianteria, persiljaa ja basilikaa.

IMG_0164

Kovettunut taikina kaulitaan leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja esipaistetaan 10 minuutin ajan 200-asteisessa uunissa. Sillä aikaa etsin muut täytteet: fetajuuston, tomaatit ja kevätsipulin.

IMG_0165

Täytteeksi sekoitin pari desiä kermaa, pari kananmunaa ja reilusti raastettua mustaleimaemmental-juustoa.

Koko komeus laitettiin vielä noin puoleksi tunniksi uuniin kypsymään. Tässä pitää tarkkailla, ettei taikina tummu liikaa ja kovetu korpuksi. Siksi lämpötilaa voi jossain vaiheessa vähän laskea. Pääasia on, että täyte on hyytynyt. Osan piirakasta voi syödä lämpimänä, osan pakata kylmälaukkuun matkaevääksi.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.