Juhannuksen ruokapöytä

Ruokaa on nostettu pöydälle myös keväällä, minkä on ankaralta työnteolta ehtinyt. Blogitekstejä sen sijaan ei ole pitkään aikaan syntynyt. Tänään, juhannusaaton kunniaksi, saatte tietää (vaikka ette kysyneetkään) mitä meillä syödään juhannuksena.

Juhannuksena on tapana syödä mökillä tai vähintäänkin syödä grillattua ruokaa. Me teimme molempia. Tänä vuonna vähän tavanomaista pienemmässä seurassa. Juhannuspöytä on tietyssä mielessä perinteinen, mutta ei niin perinteinen kuin joulupöytä. Variaatiota löytyy, mutta vain tietyissä rajoissa, lähinnä siinä, minkälaisia sillejä ja kaloja on tarjolla, grillataanko lihaa tai makkaraa sekä minkälaisia ja miten kasviksia grillataan.

Ylipäätään kesän ruokapöydässä on aina varhaisperunoita tai uusia perunoita, kuten niitä meillä kutsutaan.

Uudet perunat keitetään tillien kanssa. Kun perunat tarjoillaan, niiden päälle ripotellaan vielä tillisilppua.

Useimmiten uusien perunoiden kanssa tarjoan niin sanottua voikastiketta, johon silputaan kesäsipulia ja niiden varsia, lohkaistaan reilu voinokare ja ripotellaan vähän suolaa. Kun perunat ovat kypsiä, kaadetaan niiden keitinvettä sopiva määrä voin ja sipulien päälle. Tänä vuonna ripottelin vielä vähän salvianlehtiä – koska alunperin suunnittelemani ruskistettu voi-salvia-kastike paloi pohjaan.

Voi ruskistui ”aavistuksen” liikaa. Myös puuhaarukka paloi käyttökelvottomaksi. Ehkä kaasuhellalla oli osuutta asiaan.

Salaatti kuuluu myös kesän ruokapöytään. Salaattiin pilkotaan sitä, mitä löytyy: kuorittua avomaan kurkkua, jäävuorisalaattia, tomaatteja ja paprikaa. Kastikkeeksi sekoitetaan joukkoon oliiviöljyä, balsamicoa ja mustapippuria. Päälle ripotellaan reilusti niitä yrttejä, joita käsillä on. Tällä kertaa basilikaa.

Salaattia, graavattua lohta ja mustaherukkasilliä.

Kesäiseen ruokapöytään kuuluu myös grillattuja kasviksia. Tällä kertaa tarjolla oli Aura-juustolla täytettyjä herkkusieniä, yrttiöljyseoksessa kieritettyjä parsoja sekä yrteillä ja pippureilla maustettua fetaa.

Metallisissa rasioissa on hyvä grillata erilaisia juttuja. Pitää muistaa lorauttaa rasian pohjalle öljyä.
Herkkusienet voi täyttää erilaisilla sinihomejuustoilla tai vuohenjuustolla. Tällä kertaa käytettiin perinteistä Aura-juustoa.
Parsa on hurjan hyvää grillattavaa. Yleensä lisätään vain öljy ja suola, tällä kertaa yrttimaustettua öljyä.

Uusien perunoiden kanssa sopii erinomaisesti silli. Tällä kertaa oli tarjolla valkosipuli-, sinappi- ja mustaviinimarjasillejä. Lisäksi pöytään katettiin graavattua lohta.

(Jotkut näyttivät grillaavan myös makkaraa.)

Lisukkeena juhannuspöydässä oli kotitekoista sinappia (niille makkaransyöjille), paholaisen hilloa sienien kera sekä kylmäksi jäähdytetyä rieslingiä.

Näin herkulliselta näyttää juhannusaaton ateria.

Kun oli ruokailun jälkeen vielä hetken aikaa hengähdetty, juteltu ja siemailtu viiniä, oli aika jälkiruualle. Tarjolla oli kahvin keralle lyömätön makuyhdistelmä: lohkottua italialaista marenkia (jossa oli suklaata sisällä), kermavaahtoa ja silputtuja mansikoita. Kulho tyhjeni hetkessä.

Ruokalevon jälkeen onkin vuorossa toinen juhannuksen pakollinen ohjelmanumero: saunominen.

2 vastausta artikkeliin “Juhannuksen ruokapöytä

    1. Niin, uudet perunat ja silli. Mustaherukkasilliä minun lautasellani. Erikoista oli varmaan se, ettei tarjolla ollut lihaa. Juhannuspäivänä ei edes niitä makkaroita, vaan savukalaa. Rahkaa en lisää missään olosuhteissa mihinkään 😬

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.