Voileipäkakkuja kesäjuhlaan

Hyvä ystäväni viettää kesäisiä syntymäpäiväjuhlia ja lupauduin tekemään juhliin voileipäkakkuja – hän on itse tehnyt ihania makeita kakkuja ja bebe-leivoksia niin moniin meidän perheen juhliin, että on korkea aika vastavuoroisuuteen.

Minun on pitkään tehnyt mieli voileipäkakkua. Siitä on jo monta vuotta, kun olen viimeksi valmistanut niitä – lasten ylioppilasjuhlista on jo pitkä aika. Toki kakkua voisi valmistaa johonkin pienempäänkin tapahtumaan tai vaikka arkeen, mutta nyt on suuri ja tärkeä juhla.

Päätin tehdä yhden vegaanisen voileipäkakun, yhden kasviskakun ja yhden kalavoileipäkakun. Lihavoileipäkakkua en lupautunut tekemään, vaikka ehkä sekin kävisi hyvin kaupaksi. Mutta kun en itse ole lihansyöjä, kakun teko ei oikein houkutellut.

Tärkeä fakta: Voikeipäkakkujen teko on aloitettava viimeistään juhlia edeltävänä päivänä.

Päivä 1.

Vegaaniseen voileipäkakkuun hankin viipaloitua perunalimppua. Levitin leivinalustan päälle kaksi pitkää suikaletta tuorekelmua ja sen päälle tiiviisti neljä palaa leipää. Kostutin leivät vedellä, johon olin liottanut osan kasvisliemikuutiota sekä sitruunamehua.

Hankin vegaanisia levitteitä ja majoneesia.

Ensimmäisen täytekerroksen valmistin vegaanisesta tuorejuustosta, jota notkistin vegaanisella majoneesilla ja maustoin mustapippurilla, sitruunamehulla ja silputuilla punasipulin varsilla.

Toiseen täytekerrokseen käytin valkosipulilla maustettua tuorejuustoa, johon silppusin aurinkokuivattuja tomaatteja ja maustoin herbamarella ja mustapippurilla sekä notkistin majoneesilla.

Kasasin leipien väliin vuorotellen kumpaakin täytettä. Yhteen leipäkerrokseen käytin vaihtelun vuoksi vehnäpaahtoleipää. Käärin koko komeuden kelmujen väliin ja nostin jääkaappiin odottamaan huomista koristelua.

Kasvisvoileipäkakun tein vehnä- ja moniviljapaahtoleivistä, jotka kostutin samalla liemellä kuin vegaanisenkin kakun. Ensimmäisen täytteen tein Villa H:n ohjeen mukaiseksi: pilkoin Keisarinna-juustoa, punaista paprikaa, punasipulia ja aurinkokuivattua tomaattia pieneksi silpuksi. Sekoitin silpun joukkoon aurinkokuivatulla tomaatilla maustettua tuorejuustoa ja kevytmajoneesia. Kun levitin täytteen leipien päälle, pilkoin mukaan vielä vähän rukolaa.

Toisen täytteen tein murustamalla fetajuustoa creme fraiche -purkilliseen ja pilkoin joukkoon kalamata-oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja tilliä. Seoksen päälle silppusin vielä sipulinvartta.

Näitä kahta täytettä lisäsin vuoroin vehnä- vuoroin moniviljapaahtoleipäkerrosten väliin. Lopuksi käärin leivät tiukkaan pakettiin kelmulla ja siirsin jääkaappiin odottelemaan seuraavan päivän koristelua.

Vegaanisen ja kasvisvoileipäkakun lisäksi tein kalakakun Kinuskikissan Lohikeikauskakun ohjetta mukaillen. Olin tehnyt tällaisen kakun jo kaksi kertaa aikaisemminkin, tyttäreni lakkiaisiin ja äitini 75-vuotispäiville. Se oli kummallakin kerralla menestys. Toivottavasti onnistun tälläkin kertaa.

Hain 1,5 litran suuruisen lasikulhon ja peitin sen pohjan ja reunat tuorekelmulla. Jätin paljon ylimääräistä kelmua reunoille. Otin paketillisen Maalahden limppuviipaleita, leikkasin niistä reunat ja jaoin kahteen tai kolmeen kolmiomaiseen osaan. Kastoin leipäpalat edellä mainitussa kostutusliemessä ja vuorasin kulhon paloilla.

Ryhdyin valmistamaan täytettä. Ensin asetin neljä liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Sitten vatkasin 2,5 dl kermaa ja lisäsin siihen noin pari desiä majoneesia, purkillisen ruohosipulimaustettua tuorejuustoa, kaksi purkillista tonnikalaa, reilusti tillisilppua, noin ruokalusikallisen silputtua kaprista ja ropauksen valkopippuria. Sekoitin kaiken tasaiseksi massaksi.

Lämmitin puolikkaan sitruunan mehun pienessä kattilassa ja liuotin siinä liivatteet. Tässä huomasin sen, että liivatteita ei kannata liuottaa liian kauan. Ne hajoavat ja tarttuvat sormiin. Toivottavasti kuitenkin hoitavat hommansa. Kaadoin liivatemehun täytteeseen ja sekoitin tasaiseksi. Kaadoin massan kulhoon leipäreunuksen sisään. Ensin noin puolet, sen jälkeen asetin muutaman leipäpalan massan päälle. Sitten kaadoin loputkin massasta kulhoon.

Sen jälkeen leikkasin törröttävät leipäpalat reunoilta ja asettelin massan päälle tiiviisti leipäpaloja niin että ne peittivät koko massan. Lopuksi käärin kulhon reunoilta kelmut peittämään leivät ja massan, asettelin painoksi lautasen ja vein kulhon jääkaappiin jähmettymään.

Tämä voileipäkakku ei oikeastaan tämän jälkeen vaadi mitään erityistä. Ennen tarjollepanoa paino ja kelmut nostetaan pois kulhon päältä ja siihen asetellaan salaatinlehtiä koristeeksi. Sitten koko kulho kumotaan lautaselle ja kääritään kelmut pois. Kakun päälle voi asetella jonkin koristeen, vaikkapa tomaatista leikatun kruunun, mutta on se hyvä ja hauskan näköinen ilman koristeitakin.

Päivä 2.

Syntymäpäiväjuhlat alkavat kello viisi ja sitä ennen on koristeltava vegaaninen ja kasvisvoileipäkakku – ja mietittävä, miten ne saa kuljetettua lässähtämättä juhlapaikalle paahtavassa helteessä.

Tein vegaanikakkua varten avokadokuorrutuksen eli soseutin sauvasekottimella vegaanista yrtti-valkosipulituorejuustoa ja kaksi avokadoa. Lisäsin joukkoon sitruunan mehun, suolaa ja mustapippuria.

Kasviskakun kuorrutus valmistui maustamattomasta tuorejuustosta, jota notkeutin majoneesilla.

Valmistelin myös koristeita. Viipaloin kurkkua ohuiksi viipaleiksi ja tein niistä piparkakkumuotilla tähtiä. Viipaloin luumutomaatteja ja pieniä punasipuleita ohuiksi viipaleiksi ja Keisarinna-juustoa pieniksi kuutioiksi. Hain esiin rukolat ja herneenversot ja kävin poimimassa puutarhasta persiljaa.

Käärin auki kasviskakun kääreestään ja halkaisin keskeltä kahtia. Asetin palat vierekkäin pyöreälle kakkualustalle niin, että syntyi neliönmuotoinen kakku. Päällystin sen tuorejuusto-majoneesikuorrutteella ja koristelin rukolalla, juustokuutioilla, kurkuilla, tomaateilla, sipuleilla ja herneenversoilla.

Lyhensin vegaanista kakkua niin, että se mahtui kuljetusrasiaan. Päällystin sen paksusti avokadokuorrutteella ja koristelin herneenversoilla, tomaateilla, kurkulla, sipulilla ja persiljalla. No, nämä koristeet tulivat nyt kakkuihin melko lailla samanlaisiksi, näin kuumalla en jaksanut nähdä enempää vaivaa.

Laitoin koristellut kakut jääkaappiin odottamaan kuljetusta. Ne ovat muutoin valmiita tarjottavaksi. Kalakakku kaadetaan astiasta lautaselle vasta juhlapaikassa. Toivottavasti se pysyy kasassa.

Kuljetus tapahtui kylmälaukuissa, jonne oli laitettu kylmäkalleja ja kylmiä viinipulloja pitämään kakut viileinä.

Kalakakkukin pysyi hyvin kasassa, mutta unohdin ottaa siitä kuvan. Tässä alla samalla ohjeella tehty keikauskakku muutaman vuoden takaa. Eli täältä kakku tänäänkin suunnilleen näytti.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.